zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Novi projekat: Inicijativa za transparentnost informacija o nosiocima javnih funkcija

Podeli na Facebook-uRetvitujPodeli na Google+Podeli na LinkedInPošalji na email

Partneri za demokratske započinju sprovođenje projekta Inicijativa za transparentnost informacija o nosiocima javnih funkcija uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Projekat se odnosi se na problem koji sve više uzima maha u Republici Srbiji, da javne institucije otežavaju ili uskraćuju javnosti informacije od javnog značaja uz izgovor zaštite privatnosti nosilaca javnih funkcija i donosilaca odluka u javnom sektoru. Projektom nastojimo da u javnosti afirmišemo princip da nosioci javnih funkcija i donosioci odluka u javnom sektoru imaju pravo na privatnost, ali da se ono može jemčiti samo u odnosu na informacije i aktivnosti koje su u vezi sa njihovom privatnim životima, dok informacije koje su relevantne za posao koji te osobe obavljaju u ime javnosti i za potrebe javnosti, treba da budu dostupne javnosti.

Takođe, projekat adresira postojeće probleme u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, pre svega u vezi sa činjenicom da Vlada Republike Srbije ne obezbeđuje izvršenje rešenja Poverenika. Ovakav problem u primeni Zakona sputava kontrolnu ulogu javnosti, umanjuje odgovornost u radu javnih institucija i čini građane neinformisanima. Tako se kompromituju legitimna očekivanja privatnosti u drugim kontekstima, dok kontroverzna pitanja od značaja za javnost ne dobijaju svoj epilog.

Uroš radi u organizaciji Partneri za demokratske promene Srbija na projektima o zaštiti podataka o ličnosti kao menadžer projekta i urednik je ove internet platforme.

Ostavi komentar:

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *