zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Zaštita privatnosti u Srbiji – predstavljanje istraživanja u Nišu

Zaštita privatnosti u Srbiji – predstavljanje istraživanja u Nišu
Podeli na Facebook-uRetvitujPodeli na Google+Podeli na LinkedInPošalji na email

Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri) i Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), u utorak, 21. maja, u Medija centru u Nišu, predstavili su istraživanje Zaštita privatnosti u Srbiji,  Analiza primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Građani Srbije svakodnevno se suočavaju sa nezakonitom obradom ličnih podataka, do čega dolazi iz neznanja, nepažnje, a u nekim slučajevima i zloupotrebe. Sa ciljem unapređenja stanja u ovoj oblasti, Partneri Srbija i Mreža CHRIS sproveli su istraživanje o primeni Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u praksi.
Analiziran je rad više od 50 subjekata u ovoj oblasti. Istraživači su na konkretnim primerima ispitali da li ministarstva, sudovi, jedinice lokalne samouprave, zdravstvene ustanove, obrazovne institucije, javna preduzeća i druge javne institucije, političke partije i privatni subjekti postupaju u skladu sa odredbama Zakona, da li poštuju odluke Poverenika, te da li na adekvatan način obrađuju lične podatke građana

Istraživanje su ispred Partnera za demokratske promene Srbija predstavili Blažo Nedić i Uroš Mišljenović,  dok su ispred Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS) govorili  Dragan Đođević i Milan Krstev. Skupu su prisustvovali predstavnici Javno komunalnih preduzeća iz Niša, predstavnici obrazovnih i zdravstvenih institucija, Zaštitnica građana, Zaštitnici pacijenata, predstavnici privrednih subjekata i dr.

U uvodnom delu pristunima se obratio Dragan Đorđević, koordinator  Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS i govorio o vremenskom periodu realizacije projekta, metodologiji istraživanja i o značajnosti organizovanja ovakvih događaja. Takođe, najavio je i ukratko predstavio ostale govornike. Blažo Nedić, direktor kancelarije Partneri za demokratske promene Srbija, govorio je o značajnosti sprovedenog projekta i o trenutnom stanju primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane pravnih subjekata u Srbiji. Milan Krstev, koordinator pravnika Mreže CHRIS govorio je o realizaciji projekta, kojim rukovaocima podataka je istraživački tim slao Zahteve za ostvarivanje prava u vezi sa obradom podataka o ličnosti i Zahteve za pristup informacijama od javnog značaja, kako su rukovaoci odgovarali na Zahteve, kako je Poverenik postupao u slučajevima slanja žalbi za pojedine rukovaoce i o postupanju rukovaoca po rešenju Poverenika. Uroš Mišljenović ispred Pratnera za demokratske promene Srbija pristunima je izložio četiri studije slučaja: Evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova o legitimisanim licima, Evidencije sportskih klubova o vlasnicima ulaznica za sportske događaje, Analiza postupanja političkih partija u ovoj oblast i Najavljeno uspostavljanje centralizovane baze podataka o pacijentima.
Ovom prilikom prisutnima je predstavljena publikacija Zaštita privatnosti u Srbiji, Analiza primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.
Na kraju događaja predstavnici institucija imali su prilike da učestvuju u diskusiji i postavljaju pitanja koja su se odnosila na privatnost i oblast zaštite podataka o ličnosti.

Nakon predstavljanja istraživanja predstavnici Partnera za demokratske promene Srbija i Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji – CHRIS, zajedno sa volonterima, na platou ispred Kalče, sproveli su uličnu akciju podele letaka. Ovom prilikom građani su putem štampanog materijala i usmeno kroz razgovor, bili informisani o tome koja su njihova prava kada je u pitanju oblast zaštite podataka o ličnosti. Akcija podele štampanog materijala održana je takođe i drugog dana, kada su građani imali prilike da učestvuju u anonimnom ispitivanju stavova koja se odnose na privatnost.

Ovo istraživanje sproverdeno je u okviru projekta za promociju i unapređenje primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji su podržali Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji  i USAID program za reformu pravosuđa i odgovornu vlast (JRGA).

Narodne novine – Od evidencije do krađe identiteta

DSC_5081DSC_5083 DSC_5088DSC_5094 DSC_5102DSC_5106 DSC_5109DSC_5114 DSC_5119DSC_5122 DSC_5123DSC_5141 DSC_5147DSC_5148 DSC_5149DSC_5151 DSC_5160DSC_5174 DSC_5177DSC_5182 DSC_5185DSC_5187 DSC_5193DSC_5195 DSC_5202DSC_5209 IMG_6554IMG_6555 IMG_6557IMG_6562 IMG_6571IMG_6574 IMG_6580IMG_6581 IMG_6588 IMG_6591

Ostavi komentar:

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *