zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Inicijativa za hitno donošenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Podeli na Facebook-uRetvitujPodeli na Google+Podeli na LinkedInPošalji na email

Partneri za demokratske promene Srbija i 16 organizacija civilnog društva uputili su Vladi Republike Srbije inicijativu za donošenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Inicijativa je pokrenuta imajući u vidu nedostatke aktuelnog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji ne uređuje zakonitost obrade podataka o ličnosti u brojnim domenima, niti jemči efektivne mehanizme zaštite podataka o ličnosti.

Takođe, novi zakon neophodno je usvojiti kako bi se pravni okvir Republike Srbije usaglasio sa novim pravilima obrade podataka o ličnosti u Evropskoj uniji, pre svega u odnosu na sadržaj Generalne uredbe o zaštiti podataka koja stupa na snagu u maju 2018. godine.

Grupa organizacija civilnog društva smatra da kao osnovu novog ZZPL-a treba iskoristiti Model ZZPL koji je izradio Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Saopštenje je dostupno ovde 

Ostavi komentar:

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *