zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Nezakonito prikupljanje fotokopija ličnih karata

Podeli na Facebook-uRetvitujPodeli na Google+Podeli na LinkedInPošalji na email

(Izvor: Poverenik)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti danas je upozorio sve organizatore sportskih utakmica da prikupljanje fotokopija ličnih karata lica kojima se ulaznice prodaju ili ustupaju preko klubova navijača, predstavlja nezakonitu obradu podataka o ličnosti i pozvao ih da sa takvom praksom bez odlaganja prestanu.

S tim u vezi Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

„Praksu prikupljanja fotokopija ličnih karata kupaca ulaznica, organizatori utakmica pogrešno zasnivaju na članu 13. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama koji predviđa njihovu obavezu da obezbede vođenje evidencije o identitetu lica kojima se ulaznice prodaju ili ustupaju preko klubova navijača kao i da te evidencije dostave Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ako je svrha vođenje evidencije o identitetu lica kojima se ulaznice prodaju, uzimanjem fotokopije lične karte prevazilazi se svrha te obrade, budući da se prikuplja mnogo više podataka nego što je potrebno. Naime, na fotokopiji obrasca lične karte, pored imena, prezimena, adrese i JMBG, nalaze se još i broj lične karte, fotografija lica, potpis lica, grad, opština i zemlja rođenja, kao i otisak prsta.

Suvišno je napominjati da formiranje velikih baza fotokopija ličnih dokumenata u uslovima savremenih tehnologija koje olakšavaju mogućnost falsifikata, podrazumeva ozbiljan, a nepotreban rizik. Uvek, a pogotovo kada zakonom nije precizno uređeno ni kako ni koliko dugo se čuvaju ni kome i zašto su sve dostupni.

Članom 8. tačka 5, 6. i 7. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti propisano da obrada nije dozvoljena ukoliko su broj ili vrsta podataka koji se obrađuju nesrazmerni svrsi obrade ili je podatak nepotreban za ostvarivanje svrhe obrade. Polazeći od toga upozoravam sve subjekte koji upražnjavaju gore navedenu obradu podataka o ličnosti da je ona nezakonita i da sa njom treba odmah da prestanu.”

Saopštenje je preuzeto sa sajta Poverenika

tagovi:

Komentari:

  1. Koliko je meni poznato, klubovi prikupljaju lične podatke vlasnika sezonskih propusnica ali ih ne zadržavaju, već ih prosleđuju Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ali svakako, sam čin fotokopiranja ličnih karata je posve nepotreban.

Ostavi komentar:

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *