zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Poverenik traži zaštitu privatnosti akcionara

Poverenik traži zaštitu privatnosti akcionara
Podeli na Facebook-uRetvitujPodeli na Google+Podeli na LinkedInPošalji na email

(Izvor: RTS, Poverenik)

Rodoljub Šabić zahteva podnošenje prekršajnih prijava protiv akcionarskih privrednih društava koja su na svojim veb sajtovima objavila kompletne lične podatke akcionara.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić apelovao je danas na akcionarska privredna društva da na internet prezentacijama ne objavljuju lične podatke akcionara.

Šabić je u pisanoj izjavi naveo da je objavljivanje kompletnih podataka, uključujući i JMBG i kućnu adresu na internetu, suprotno svrsi i zakonom nije dozvoljeno.

“Takvom obradom podataka narušava se pravo na privatnost akcionara i povećava rizik moguće ‘krađe identiteta’”, rekao je Šabić i dodao da su samo u nekoliko desetina kontrolisanih preduzeća javnosti postali dostupni lični podaci više hiljada akcionara.

Šabić je naveo da neće saopštavati imena preduzeća da ne bi nepotrebno skretao pažnju na lične podatke akcionara koji se i dalje nalaze na sajtovima nekih preduzeća, ali da će protiv tih preduzeća biti podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Poverenik je podsetio da je objavljivanje podataka o akcionarima – fizičkim licima, ograničeno samo na ime i prezime akcionara i broj akcija koje poseduje.

Vest je preuzeta sa sajta RTS-a. Saopštenje Poverenika možete pronaći na sajtu ove institucije

tagovi:

Ostavi komentar:

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *