zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Saopštenje povodom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti

Podeli na Facebook-uRetvitujPodeli na Google+Podeli na LinkedInPošalji na email

Udruženja građana Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija) i Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS) danas obeležavaju Evropski dan zaštite podataka o ličnosti. Na današnji dan, 28. januara 1981. godine u Savetu Evrope usvojena je Konvencija o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu podataka.

Tim povodom, Partneri Srbija i CHRIS mreža, u okviru projekta podržanog od strane Delegacije Evropske Unije u Srbiji, danas pokreću interaktivnu internet platformu o zaštiti podataka o ličnosti. Platforma se nalazi na adresi www.partners-serbia.org/privatnost.

Na ovoj web platformi možete pronaći osnovne informacije o pravu na privatnost, upoznati se sa mehanizmima za ostvarivanje prava na privatnost, podeliti svoja iskustva, dobiti besplatne pravne savete iz oblasti zaštite podataka o ličnosti, pronaći najnovije vesti i blogove iz zemlje i inostranstva.

U Srbiji se Dan zaštite podataka obeležava u okolnostima neadekvatne zakonske regulative koja uređuje oblast zaštite podataka o ličnosti. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, usvojen 2008. godine, nije u potpunosti usklađen sa standardima EU. Pored toga, u Srbiji nedostaju brojni sektorski zakoni koji uređuju specifične oblasti obrade ličnih podataka, poput oblasti direktnog marketinga, bezbednosnih provera, video nadzora i biometrije.

Podsećamo da Vlada Srbije, uprkos postavljenim rokovima, još uvek nije usvojila neophodne podzakonske propise iz ove oblasti, dok se institucija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kojoj su povereni poslovi zaštite podataka o ličnosti, i dalje suočava sa problemom nedostatka resursa za postupanje po sve većem broju predmeta.[1]

Pored neadekvatnog pravnog okvira, građani Srbije se sa nezakonitom obradom ličnih podataka suočavaju svakodnevno, do čega dolazi zbog zloupotrebe, neznanja ili nepažnje. Naročito osetljivi podaci, poput onih koji se odnose na zdravstveno stanje ili seksualni život, uglavnom se neadekvatno arhiviraju i štite, a nedavno upozorenje Zaštitnika građana da se u Srbiji i dalje vrše neovlašćena prisluškivanja[2], potvrdilo je sumnje da se u privatnost još uvek zadire u velikoj meri, i time krše Ustavom zajemčena prava građana.

Stoga, na današnji dan, potpisane organizacije pozivaju nadležne institucije da hitno kreiraju adekvatan pravni okvir za zaštitu privatnosti građana, a sve rukovaoce da postupaju sa ličnim podacima u skladu sa  najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.

Ukoliko želite da podržite saopštenje, pošaljite mail na office@partners-serbia.org ili kontaktirajte Partnere Srbije putem Tvitter-a ili Facebook-a.

Liflet Zaštita podataka

Saopštenje podržavaju sledeće organizacije:

1. Partneri za demokratske promene Srbija
  2. Odbor za ljudska prava Negotin
  3. Građanski Forum Novi Pazar
  4. Odbor za ljudska prava Niš
  5. Odbor za ljudska prava Valjevo
  6. Vojvođanski Centar za ljudska prava Novi Sad
  7. Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS)
  8. Centar za razvoj neprofitnog sektora (CRNPS)
  9. PROTECTA – Niš
  10. Labris – Organizacija za lezbejska ljudska prava
  11. ASTRA
  12. Regionalna građanska unija – Požarevac
  13. Bečejsko udruženje mladih – BUM
  14. Udruzenje Sretenje
  15. Forum za razvoj civilnog društva – Кragujevac
  16. АCRIMA mreža
  17. Somborski edukativni centar
  18. Pokret za zaštitu potrošača-Srbije
  19. Smart kolektiv
  20. Praxis
  21. UG “Ekološko uduruženje za lokalni održivi razvoj” – “EKO-LOR”
  22. Unija evropskih federalista Srbija
  23. Asocijacija tumača srpskog znakovnog jezika
  24. Pravni skener
  25. Opštinska organizacija gluvih i nagluvih Paraćin
  26. UG „Intermedium“ Kruševac
  27. Beogradski centar za bezbednosnu politiku
  28. Građanske inicijative

29. Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije

30. Društvo za informatiku Srbije

31. Fond “Biljana Kovačević – Vučo”
  32. NVO”Prijatelji Brodareva” Brodarevo

[1] European Commission, Serbia 2012 Progress Report, strana 51.

[2] http://partners-serbia.org/privatnost/aktuelno/jankovic-policija-jos-prisluskuje/

tagovi:

Ostavi komentar:

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *