zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Komentari:

 1. Za pitanja na razgovorima za posao tipa: Da li ste udati? Planirate li decu u skorije vreme? i sl. sam čula, nisam doživela lično ali sam čula. Međutim, na poslednjem razgovoru me je dočekao čitav paket takvih i još dodatnih pitanja za koje nikada nisam ni predpostavila da neko pita (a da nije u pitanju testiranje za pilota i sl.). Mada, moram priznati da me je na kraju čak i zabavilo da taj upitnik od 6 strana pročitam do kraja, iako sam od popunjavanja jako brzo odustala.

  Već na prvoj strani, u delu gde treba da napišete ime, prezime i sl. između ostalog ostavljeno je da navedete JMBG, broj lične karte, a odmah pored toga i svoju krvnu grupu!? Osim ove, krucijalno važne informacije (za poziciju Web administrator), trebalo je navesti i koliko vas često u nedelji, mesecu ili danu boli glava, koliko vam se često vrti u glavi, a ostavjena je i lista za nabrajanje hroničnih i akutnih bolesti!? Osim već poznatih porodičnih podataka koji se, ne tako retko, traze u ovakvim situacijama (bračni status, da li imate decu, koliko dece imate…) trebalo je navesti i ime, prezime i adresu bračnog partnera i njegovo zanimanje. Da li imate svoj stan, koliko ste tačno dana bili odsutni sa predhodnog posla i zašto…Sve su to pitanja na koja bi trebalo da odgovorite kako bi postali kandidat i usli u drugi krug borbe za poziciju web administratora jedne domaće firme.

  Jasno, precrtavanjem – neodgovaranjem na takva pitanja a kamoli ukazivanjem da na taj način krše Zakon o zaštiti podataka o ličnosti sam bila svesna da se pozdravljam sa mogućnošću da taj posao dobijem ali mi svakako nije žao. Za rad u firmi koja sebi daje za pravo da postavlja toliko detaljna – intimna pitanja, nisam ni zainteresovana. Neznanje ili arogancija, svejedno, ovo je dovoljno za sliku o tome kakav odnos ima firma prema zaposlenima.

  Komentar dobrio marija
  • AB+, hvala na odlicnom komentaru i iskustvima koja ste podelili sa nama. Na zalost ovo je veoma rasirena pojava prilikom konkurisanja za posao. Naravno, odluka je na vama, ali ovakve protivzakonite prakse trebalo bi prijaviti Povereniku za zastitu podataka o licnosti, koji moze jednostavnim savetom promeniti praksu ove firme, a ukoliko to ne da rezultata, postoje drugi zakonom predvidjeni mehanizmi zastite. U protivnom, ako budemo ignorisali ovakve pojave, nikada se necemo izboriti za svoja prava.

   Komentar dobrio uros
   • Postovani Blazo,

    Hvala vam na odgovoru i potpuno se slazem sa vama. Zato sam na mestima gde je trebalo navesti ove podatke napisala adresu Poverenikovog i ovog sajta, a videcu da ovih dana i prijavim ovu firmu Povereniku za zastitu podataka o licnosti.

    Komentar dobrio uros
 2. Ja sam tumač znakovnog jezika. Pre dva dana sam imala prevodilački zadatak kod dermatologa. Dok sam sa gluvim korisnikom čekala u redu za prijem u ordinaciju imala sam svašta i da vidim u čekaonici. Kartoteka odeljenja za dermatologiju je do pola obložena zidovima, a gornja polovina je obložena staklom. Kroz stakleni deo kartoteke se vide police sa zdravstvenim kartonima pacijenata. Najstrašnije od svega je što je prvi zdravstveni karton okrenut ka čekaonici i svi koji se tu nalaze mogu pročitati podatke iz tog kartona. Na kartonu se nalaze lični podaci pacijenta kao i jedinstveni matični broj. Medicinskoj sestri koja je radila na kartoteci sam ukazala da se svi podaci pacijenta mogu videti i uputila joj par reči o zaštiti podataka o ličnosti sa akcentom na matični broj. Rekla mi je: “Hoćete li Vi da me učite kako da obavljam svoj posao? Šta se to Vas tiče? Završavajte obaveze zbog kojih ste došli”. U čekaonici sam čula razne komentare i na komentar: “Strašno” sam upitala šta je strašno. Da li je strašno ponašanje medicinske sestre ili moje ponašanje. Većina se složila sa mojim postupkom i komentarima tako da sam im ispričala još mnogo podataka koje sam naučila u Kovačici na obuci o Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti. I naravno, sva priča koja se odvijala u čekaonici je gluvom korisniku bila prevedena na znakovni jezik.

  Komentar dobrio uros
 3. Ova platfroma je dobar način da građani dobiju više informacija o pravu na privatnost, o tome ko sve poseduje njihove podatke, na koji način se čuvaju ti podaci i o mogućim zloupotrebama ličnih podataka. S obzirom na to da građani ne znaju koja su njihova prava kada je u pitanju ova oblast i nisu dovoljno informisani o primeni Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, smatram da će im ova platforma pomoći oko dobijanja mnogih informacija iz ove oblasti, kroz razmene ličnih iskustava, stručnih tekstova, blogova, besplatne pravne pomoći i kroz praćenje rada Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

  Komentar dobrio uros
 4. Na limundo.com sajtu koji se bavi online prodajom i kupovinom, neophodno je da upisete JMBG bi ste se regitrovali i pokrenuli nalog. Da li oni smeju to da traze i kako mogu da provere da li je taj JMBG ispravan?

  Komentar dobrio uros
 5. Vec godinu dana mi od operatera mobilne telefonije VIP stize na moj privatni email mesecno obavestenje o racunu koji treba da platim. Sve bi bilo u redu da ja imam racun kod njih, ali nemam i nikad ga nisam imala. Svi moji pokusaji da im to objasnim, kao i da saznam odakle im moj privatni email nisu urodili plodom. Obavestenja stizu i dalje, sa sve urednim iznosima koje sam, navodno, potrosila. Kako da resim ovu situaciju i otkrijem ko manipulise mojim privatnim podacima??

  Komentar dobrio uros
 6. Pre nekoliko dana dobila sam poruku preko FB u kojoj se objasnjava da je u toku prikupljanje potpisa za peticiju kojom se trazi uvodjenje statusa roditelj-negovatelj i pravo na bolovanje roditelja tesko obolelog deteta ili deteta sa invaliditetom. Htela sam da se ukljucim u prikupljanje potpisa, ali su ljudi masovno odbili da mi daju svoje JMBG, sto je bila jedna od obaveznih rubrika u peticiji. Zasto je potreban JMBG, zar nije dovoljan broj licne karte??

  Komentar dobrio uros
 7. Kada sam pre skoro cetiri godine otvarala racun u jednoj banci u Beogradu, receno mi je da ja kod njih vec imamo otvoren racun. Imali su moje moje ime, prezime, adresu, broj telefona. Naravno, do tada nisam imala bilo kakav ugovorni odnos sa tom bankom, ukljucujuci i otvaranje tekuceg racuna. Ispostavilo se, a kako sam saznala iz privatnih izvora, da je svojevremeno (oko 2003-04. godine), Pravni fakultet, ciji sam student u to vreme bila, ustupio datoj banci celokupnu bazu podataka redovnih studenata, kako bi im se otvorili tekuci racuni i napravile studentske kartice. Nas o tome, naravno, niko nije obavestio. Da naglasim da Pravni fakultet ni do danas nije prijavio bazu studenata u Centralni registar.

  Komentar dobrio uros
 8. Ja sam u subotu kupovao zimske gume. Platim 4 nove gume na kasi, odem u servis, gde mi posle 5 minuta kazu da zbog njihove greske u magacinu, nemaju bas taj model guma, vec neki drugi (po istoj ceni), sto meni kao ne-profesionalcu nije toliko bitno.

  Problem nastaje kada su trazili da mi na kasi izdaju novi racun za ovaj tip guma, aali su za te potrebe trazili od mene da popunim formular kao da vracam prvobitne gume (koje nikada nisam ni dobio) i kupujem nove. Naravno, za potrebe vracanja bilo koje robe, trazi se da ostavite svoj JMBG, sto sam ja odbio da uradim, na sta mi je receno da onda ne mogu da dobijem nove gume.

  Moje pitanje njima, na koje naravno nisam dobio zadovoljavajuci odgovor, bilo je: Ako za kupovinu guma nisam ostavljao JMBG, zasto trazite JMBG za “zamenu” guma, do koje je BTW doslo vasom krivicom!?

  Komentar dobrio uros
 9. Danas sam u pošti platio račune karticom. Tom prilikom su upisali broj moje lične karte na poleđini računa. Zbog čega im je taj podatak potreban? Šta dalje nameravaju da urade sa tim podatkom?

Ostavi komentar:

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *

Komentari

Podeli na Facebook-uRetvitujPodeli na Google+Podeli na LinkedInPošalji na email

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila

 • Uvredljive, vulgarne ili preteće poruke, kao i komentari koji sadrže ili podstiču diskriminaciju neće biti objavljeni.
 • Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni. Administrator sajta zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne doprinose konstruktivnoj komunikaciji među posetiocima sajta.
 • Mišljenja izneta u komentarima predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove Partnera za demokratske promene Srbija i CHRIS mreže.

Administratorima se možete obratiti putem e-mail-a: privatnost@partners-serbia.org

 Saglasan sam da se primeri navedeni u mom komentaru koriste u anonimnom obliku za rubrike Česta pitanja i Iskustva.