zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

canada eu

Sud: Razmena podataka putnika podriva privatnost građana

Sporazum Evropske unije (EU) i Kanade o razmeni ličnih podataka putnika u vazdušnom saobraćaju podriva privatnost građana i ne može biti zaključen u ovakvom obliku, navodi se u savetodavnom mišljenju Evropskog suda pravde.

sta su to osobni podaci

Hrvatska: brošura ‘Zaštita podataka – bolja pravila za mala poduzeća’

Agencija za zaštitu osobnih podataka Republike Hrvatske objavila je brošuru Zaštita podataka – bolja pravila za mala poduzeća.

zaglavlje

Inicijativa za hitno donošenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Partneri za demokratske promene Srbija i 16 organizacija civilnog društva uputili su Vladi Republike Srbije inicijativu za donošenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Inicijativa je pokrenuta imajući u vidu nedostatke aktuelnog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji ne uređuje zakonitost obrade podataka o ličnosti u brojnim domenima, niti jemči efektivne mehanizme zaštite podataka o ličnosti.

privatevspublic

Medijsko izveštavanje o obljubi maloletnice iz Vranja

Slučaj obljube maloletnice iz Vranja našao se u žiži javnosti kada je novinar Vranjskih novina objavio fotografije samog čina obljube nad maloletnicom. Na fotografijama se vide, zamagljenih lica, maloletna žrtva i okrivljeni ispred škole koju žrtva pohađa i već u prvim vestima mediji su izneli dovoljno podataka za identifikovanje maloletnog lica i okrivljenog, a kasnije su se bavili i porodicom maloletnice. Autorka::Đina Nedović

Private_Public_Cloud

Izveštavanje medija o ubistvu Jelene Marjanović

Smrt Jelene Marjanović predstavlja jednu od retkih tema kojom su se sprski mediji bavili toliko detaljno i toliko dugo. Prilikom izveštavanja, mediji su bez izuzetka činili povrede odredaba Zakona o javnom informisanju i medijima i odredaba Kodeksa novinara Srbije koje se odnose na obavezu poštovanja prava na privatnost i poštovanja pretpostavke nevinosti. Autorka: Lana Nanovski