zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

ljubljana

Brojni slovenački mediji zadirući u privatnost prekršili novinarski Kodeks

Sud časti Udruženja novinara Slovenije konstatovao je da je čak 48 novinara iz ukupno 12 medija prekršilo profesionalni Kodeks načinom izveštavanja o intimnim odnosima direktora i profesorke jedne od mariborskih škola, piše ljubljansko Delo. List podseća da se ta afera, nažalost, završila samoubistvom direktora škole krajem novembra prošle godine.

baner-poverenik-latinica

Godišnji izveštaj Poverenika za 2014. godinu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti objavio je Godišnji izveštaj za 2014.godinu. U ovom izveštaju, desetom po redu, Poverenik još jednom skreće pažnju na neprihvatljivo kašnjenje u unapređenju pravnog okvira u oblasti zaštite podataka o ličnosti, kao i na nedovoljnu svest obveznika ali i građana o pravu na privatnost i rizicima koji mogu nastupiti u slučaju kršenja ovog prava.

anonimizacija_balance

New project: Transparency and Privacy in Court Decisions

Partners Serbia commenced the implementation of the project “Transparency and Privacy in Court Decisions”. The aim of the project is to improve transparency and public access to court decisions in Serbia while implementing personal data protection (PDP) standards. The project is funded by the USAID program Judicial Reform and Government Accountability (JRGA) and will be implemented during the period of 12 months.

mpntr

Ministarstvo prosvete poslušalo Šabića

Ministarstvo prosvete je posle pisma Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića o podacima koje škole prikupljaju i obrađuju u postupku dodele besplatnih udžbenika učenicima, uputilo obaveštenje direktorima osnovnih škola da obustave te aktivnosti.

katastar

Katastar prodaje naše lične podatke!

Shvativši da su njihovi najzaštićeniji podaci dosupni bezmalo svakom ko zatraži prepis lista nepokretnosti za zgradu u kojoj žive, više građana žalilo se Službi poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.