zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

crime scene

Tabloidizacija porodičnih tragedija kao izvor zarade

Srbija je svedok crne serije brutalnih porodičnih zločina. Iz dana u dan s naslovnih strana i internet portala stižu potresne priče o tragedijama čiji su akteri supružnici ili roditelji i deca, ali su sve češći i izveštaji koji do najsitnijih detalja opisuju takve zločine.

licna karta

NUNS i NDNV: Pojedine stranke i institucije protivzakonito traže JMBG za akreditaciju novinara

NUNS i NDNV pozivaju da se odmah prestane sa takvom praksom, a kolegama novinarama poručujeu da čuvaju svoje lične podatke, a da o eventualnom kršenju zakona i sprečavanju rada obaveste novinarska udruženja, kao i kancelariju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

PROMOCIJA KNJIGE DZULIJENA ASANZA

Godišnji izveštaj poverenika: Situacija zabrinjavajuća

Šabić je ocenio da je Srbija kada je u pitanju zaštita podataka o ličnosti praktično na samom početku procesa primene evropskih standarda u pravni poredak i realni život, kao i da je nužno taj proces učiniti daleko bržim i kvalitetnijim.

telefon

FBI traži od Apple softver za hakovanje iphone

Da li će privatnost miliona korisnika iPhone biti ugrožena zbog odluke američkog suda da kompanija Apple pomogne FBI u “razbijanju” koda mobilnog telefona napadača u San Bernandinu, pre dva meseca? Prilog u celosti možete pogledati na sajtu N1. 

PROMOCIJA KNJIGE DZULIJENA ASANZA

Nezakonito objavljeni podaci o akcionarima

Na veb stranicama sedam akcionarskih društava nezakonito su objavljeni lični podaci o akcionarima (imena i prezimena, adrese stanovanja, JMBG, broj glasova i akcija), pa je poverenik Rodoljub Šabić pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Po okončanju postupka nadzora poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneće nadležnim sudovima zahteve za pokretanje prekršajnih postupka protiv odgovornih lica.