zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

sabic 1

Šabić: Država mora da promeni odnos prema zaštiti podataka o ličnosti

Navodeći da su neke tranzicione zemlje menjale školske programe da bi deca stekla predstavu o tome kakav je značaj kontrole i zaštite podataka, poverenik Rodoljub Šabić kaže da mi to propuštamo i zbog toga imamo sve ozbiljnije probleme.

euflag

EU priprema mere protiv terorizma

Očekuje se i da se evropski lideri založe za uspostavljanje jedinstvene evropske baze podataka o putnicima u avio saobraćaju, koja zasad postoji samo na nivou nacionalnih država, u kojoj bi se podaci o putnicima čuvali pet godina i bili dostupni službama bezbednosti.

Sabic

Lični podaci građana ponovo u opasnosti

Ime, prezime, adresa i visina dugovanja zaduženih građana, od skoro su na kompjuterskom spisku Komore izvršitelja. Poverenik za informacije kaže da je takva odluka protivustavna.

obama

Obama za poboljšanje zakona o dronovima

Obama je rekao da dronovi, ukoliko se pravilno koriste, imaju mogućnost da obogate ljude na način koji je bio nezamisliv samo pre jednu deceniju. Sada, federalna vlada treba da osigura da se oni bezbedno koriste u SAD i da ne narušavaju privatnost.

google cg

Holandija prijeti Google-u kaznom od 15 miliona eura

Internet pretraživač Google mogao bi da bude kažnjen s 15 miliona eura ako ne prestane da krši privatnosti internet korisnika u Holandiji, objavila je holandska Agencija za zaštitu podataka