zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

bart tommelein

Imenovanjem ministra za privatnost nova vlada u Belgiji postavlja pitanje privatnosti kao prioritet svoje agende

Flamanski liberal Bart Tommelein biće državni sekretar odgovoran za pitanja privatnosti.Nova vlada je izradila koalicioni sporazum kojim se utvrđuju principi na osnovu kojih su se koalicione stranke dogovorile da formiraju vladu i vladaju u narednih pet godina. Važan deo sporazuma odnosi se na vladine planirane političke aktivnosti u vezi privatnosti.

Thomas-de-Maiziere-007

Zabraniti stvaranje profila korisnika na osnovu ličnih podataka

Nemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maizière izjavio je da bi trebalo zabraniti da Google i druge Internet kompanije prave profile korisnika koristeći njihove lične podatke. “Potrebni su nam dodatni alati koji omogućavaju racionalnu upotrebu Big Data ali takođe treba sprečiti stvaranje profila korisnika,” rekao je de Maiziere.

paul-lion-for-sketch

Paul Bernal: Kome treba privatnost? Svima nama…

Nekoliko priča o privatnosti postalo je velika vest u poslednjih nekoliko dana. Prva je drama vezana za “fotke poznatih ličnosti’ – nage fotografije Jennifer Lawrence i drugih su “procurele” na netu. Druga je otkriće da je Metropolitan Police nabavila telefonske evidencije Tom Newton Dunna, političkog urednika magazina Sun, u vezi sa “Plebgate” dramom. Među njima, dve priče ukazuju na neke od aspekata zbog kojih je privatnost važna – i istovremeno na neke nesporazume, određenu dozu licemerja, kao i na kompleksnost privatnosti.

erdogan

Erdogan odobrio zakon o strogoj kontroli interneta

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, odobrio je danas novi zakon, koji vlastima pruža šira ovlašćenja da nadziru korisnike interneta i blokiraju sajtove.Prijedlog novih mjera, koji je parlamentu dostavila vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP), uslijedio je poslije zakona predstavljenog u februaru koji je vlastima znatno olakšao pristup veb stranicama, bez naloga suda.

celeb

Čovek koji je objavio golišave slike zvezda tvrdi da mu je ugrožena privatnost

Džon Rendal Meneses iz Las Vegasa, čovek koji je objavio hakovane fotografije poznatih glumica sada se žali na ugrožavanje njegove privatnosti, te tvrdi da nije uradio ništa loše.Meneses (33) kaže da nije uradio ništa loše time što je objavio hakovane fotografije na internetu, rekavši da su “te slike već bile hakovane, a on ih je samo predstavio javnosti”.