zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

google cg

Holandija prijeti Google-u kaznom od 15 miliona eura

Internet pretraživač Google mogao bi da bude kažnjen s 15 miliona eura ako ne prestane da krši privatnosti internet korisnika u Holandiji, objavila je holandska Agencija za zaštitu podataka

Rodoljub Sabic

Povreda prava na zaštitu podataka o ličnosti skoro svih punoletnih građana Srbije

Postupak nadzora je pokrenut po službenoj dužnosti, a povodom indicija uočenih na društvenim mrežama i prijava građana koji su ukazivali na mogućnost neovlašćenog pristupa ličnim podacima u posedu Agencije za privatizaciju.

LOGO SRB

Saopštenje povodom vesti o navodnom prodoru u bezbednost podataka

Povodom vesti da je grupa hakera iz Srbije navodno pribavila podatke građana “počevši od JMBG, do toga šta rade, gde žive, i brojeve telefona“, udruženje građana Partneri za demokratske promene Srbija podseća na nezadovoljavajuće stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti u Srbiji.

facebook1

Kopiranjem statusa niste unapredili privatnost na Facebooku

Facebook je nedavno promenio pravila privatnosti odnosno uveo je nove mogućnosti podešavanja i o tome obavestio korisnike. Kad ste otvorili profil na Facebooku, pristali ste na uslove korišćenja u kojima piše šta sve Facebook prati i na šta polaže pravo, a to se ne menja objavom statusa niti pozivanjem na Zakon o Facebooku.

European_Commission.svg_

Privatnost kao izazov za novi sastav Evropske Komisije

Kao glavno telo kreiranja politike u Evropskoj uniji, Evropska komisija nastavlja da se zalaže za kontinuiranu zakonodavnu reformu zaštite podataka koja će dovesti do novog pravnog okvira za privatnost širom EU. Sećanje na Viviane Reding i njen tim koji su neumorno radili na evropskoj reformi zaštite podataka neće lako izbledeti, ali njihov posao je sada u rukama nove grupe lidera koji žele da ostave svoj trag.