zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

n1 kurir

Slučaj Nede Arnerić i Bate Živojinovića: Tabloidi na dnu

Kopanje po tuđim životima, poluproverene informacije, neimenovani izvori, pretpostavke, šokantni naslovi i odsustvo svakog obzira – tako su, po mišljenju novinarskih udruženja, poslednjih dana izveštavali tabloidi o slučaju glumaca Nede Arnerić i Bate Živojinovića, čime su, tvrde, prešli svaku granicu pristojnosti.

cenzolovka

Partneri Srbija osuđuju kršenje prava na privatnost Nede Arnerić

Partneri za demokratske promene Srbija osuđuju grubo kršenje prava na privatnost glumice Nede Arnerić, kao i niza drugih javnih ličnosti u poslednjih nekoliko meseci, i ukazuju na nužnost unapređenja stanja u medijskom izveštavanju u vezi sa privatnim životima građana.

sabic n11

Apel Šabića: Mediji ne objavljujte privatne podatke

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je da je u krajnje zabrinjavajućoj, gotovo grotesknoj suprotnosti sa zakonskim odredbama, učestalo pojavljivanje podataka o zdravstvenom stanju u javnosti, u štampanim i elektronskim medijima.

crime scene

Tabloidizacija porodičnih tragedija kao izvor zarade

Srbija je svedok crne serije brutalnih porodičnih zločina. Iz dana u dan s naslovnih strana i internet portala stižu potresne priče o tragedijama čiji su akteri supružnici ili roditelji i deca, ali su sve češći i izveštaji koji do najsitnijih detalja opisuju takve zločine.

licna karta

NUNS i NDNV: Pojedine stranke i institucije protivzakonito traže JMBG za akreditaciju novinara

NUNS i NDNV pozivaju da se odmah prestane sa takvom praksom, a kolegama novinarama poručujeu da čuvaju svoje lične podatke, a da o eventualnom kršenju zakona i sprečavanju rada obaveste novinarska udruženja, kao i kancelariju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.