zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Nobel Peace

Revizija zakona o ličnim podacima

(Izvor: Beta, AFP, B92) Evropsko pravosuđe naložilo reviziju zakona o čuvanju ličnih podataka koji se koriste u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma. Evropsko pravosuđe ocenjuje da je zakon neophodan, ali da je sadašnji disproporcionalan i suviše nametljivim. Evropski sud pravde u Luksemburu proglasio je nevažećom direktivu o čuvanju podataka, jer zbog “mešanja širokih razmera posebno u oblasti osnovnih prava – poštovanja privatnog života i zaštite podataka ličnog karaktera, bez ograničenja na neophodan minimum”. Sud je, međutim, ocenio da “čuvanje …

facebook-nsa

Održana prezentacija knjige „Fejsbuk i pravo” autora Andreja Diligenskog i Dragana Prlje

Na Pravnom fakultuetu u Beogradu u petak, 28. marta održana je prezentacija knjige “Fejsbuk i pravo” autora Andreja Diligenskog i Dragana Prlje. Vest o promociji objavljena je u dnevnom listu Politika.

max

Evropski parlament odobrio Nacrt EU Uredbe o zaštiti podataka

Evropski parlament je glasao i odobrio nacrt teksta Uredbe o zaštiti podataka, za koju se očekuje da u bliskoj budućnosti postane evropski zakon.
Dokument daje dodatna ovlašćenja korisnicima usluga na mreži, predlaže jače garancije za podatke građana Evropske unije koji se šalju u inostranstvo, a znatno povećava kazne koje mogu biti nametnute kompanijama koje krše pravila.

digital1

Zabrinjavajući rezultati nadzora nad operatorima interneta

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti okončao je pismenu fazu postupka nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti prema operatorima koji pružaju usluge „pristupa širokopojasnoj mreži”, odnosno pristupa Internetu fizičkim licima.

fb

Fejbuk neće ograničavati ko može da vidi profil preminulog

Kompanija Fejsbuk najavila je da će prestati sa praksom ograničavanja opcije ko sve može da vidi profile preminulih osoba, ranijih korisnika ove društvene mreže.