zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

zaglavlje

Inicijativa za hitno donošenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Partneri za demokratske promene Srbija i 16 organizacija civilnog društva uputili su Vladi Republike Srbije inicijativu za donošenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Inicijativa je pokrenuta imajući u vidu nedostatke aktuelnog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji ne uređuje zakonitost obrade podataka o ličnosti u brojnim domenima, niti jemči efektivne mehanizme zaštite podataka o ličnosti.

privatevspublic

Medijsko izveštavanje o obljubi maloletnice iz Vranja

Slučaj obljube maloletnice iz Vranja našao se u žiži javnosti kada je novinar Vranjskih novina objavio fotografije samog čina obljube nad maloletnicom. Na fotografijama se vide, zamagljenih lica, maloletna žrtva i okrivljeni ispred škole koju žrtva pohađa i već u prvim vestima mediji su izneli dovoljno podataka za identifikovanje maloletnog lica i okrivljenog, a kasnije su se bavili i porodicom maloletnice. Autorka::Đina Nedović

Private_Public_Cloud

Izveštavanje medija o ubistvu Jelene Marjanović

Smrt Jelene Marjanović predstavlja jednu od retkih tema kojom su se sprski mediji bavili toliko detaljno i toliko dugo. Prilikom izveštavanja, mediji su bez izuzetka činili povrede odredaba Zakona o javnom informisanju i medijima i odredaba Kodeksa novinara Srbije koje se odnose na obavezu poštovanja prava na privatnost i poštovanja pretpostavke nevinosti. Autorka: Lana Nanovski

ss 4

Izveštavanje medija o smrti Radenka Nikodinovića

Ovaj slučaj specifičan je po tome što su roditelji obavestili medije o nesreći dečaka, koji su to neprofesionalno iskoristili i narušili privatnost porodice, ne samo objavljivanjem slike i imena dečaka već i detaljnim izveštavanjem sa sahrane. Posle toga otišli su i korak dalje i prekršili i pretpostavku nevinosti lekara oslanjajući se samo na izjave roditelja. Autor: Bogdan Vinka

ss3 sl1

Fotografije i kršenje prava na pretpostavku nevinosti i prava na privatnost

Posebno gnusna serija fotografija koje su se našle u analiziranim tekstovima svih tabloida jesu fotografije sa sahrana. Izveštaji i fotografije sa privatnih događaja se uvek mogu dovesti u pitanje, ali iskorištavanje ovako stresnih i tužnih situacija, i to „na licu mesta“, za svaku je osudu. Autorke: Nina Andulajević i Tamara Bogojević