zaštita podataka o ličnosti

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Hustinx naglašava odgovornost povodom priprema za EU Regulativu

Hustinx naglašava odgovornost povodom priprema za EU Regulativu
Podeli na Facebook-uRetvitujPodeli na Google+Podeli na LinkedInPošalji na email

(Autor Sam Pfeifle, Direktor publikacije)

Kao govornik na otvaranju skupa IAPP Europe Data Protection Intensive ovde u Londonu, Evropski supervizor za zaštitu podataka Peter Hustinx izneo je svoja predviđanja o tome kako će dugo očekivana regulativa EU o privatnosti konačno izgledati kada bude usvojena. Uveren da će biti usvojena u roku i spremna do proleća 2014, Hustinx je rekao, “Moj utisak je da postoji osnovni konsenzus da је sadašnji okvir regulative dobar… Sada je fokus na tome da se sve pravilno uredi, a ključna reč jeste balans”.

On je posebno istakao tri oblasti u kojima bi trebalo najviše voditi računa o ravnoteži. Prva je balans između inovacija i propisa. “Niko”, istakao je on, “niko ne želi da spreči inovacije … ali inovacija zahteva efikasnu zaštitu podataka u cilju povećanja poverenja, a neke od inovacija koje smo videli možda nisu baš sve dobrodošle. Moramo da usporimo, da utvrdimo prostor za odgovarajuće inovacije”.

Druga oblast je ravnoteža između suvišne birokratije i efikasne kontrole, rekao je on. “Tamo gde postoji višak (birokratije), treba da bude smanjena”, navodi Hustinx, ukazujući na uvođenje “one-stop shop” u regulativu i kaže “samo-regulacija i samo-sertifikacija su neke od tema koje savet razmatra”.

Konačno, tu je i ravnoteža između odgovornosti javnog i privatnog sektora. “Verujem da je horizontalna doslednost veoma važna”, rekao je on. “Moramo da izbegnemo nepotrebne izuzetke (u javnom sektoru), ali neke izuzeci su potrebni”. Trenutni jezik regulative, koji u suštini izuzima većinu evropskih organa vlasti “će biti popravljen”, uveravao je okupljenu publiku.

Ipak, postoji vrlo malo nesuglasica oko centralnog pitanja: Odgovornost će biti naglašena. “Mi ćemo biti svedoci stalnog i poboljšanog naglašavanja pitanja saglasnosti”, rekao je Hustinx. “Moja pretpostavka je da će se tražiti izričit pristanak, ali ta forma saglasnosti će se primenjivati samo kada je potrebna u okviru šire postavljenih fleksibilnih alternativa, a to će biti u ravnoteži sa legitimnim interesom postojanja izuzetaka”.  Na taj način biće”povećana potreba da se objasni zašto je taj osnov potreban”.

Tako će kompanije biti odgovorne za odluke koje donose i moraće efikasno da pokazuju zašto su prikupljeni podaci i za koje legitimne svrhe i namene.

U suprotnom, posledice mogu biti strašne.

“Što se tiče nadzora”, obećao je “biće nekih promena”. Vlasti će imati veća istovrsna ovlašćenja i ono što je nazvao “efektivne sankcije, ali ne samo novčane kazne. Takođe, imaće popravne sankcije- ponekad veoma, veoma ozbiljne. A kombinacija ove dve vrste zahteva mnogo više fleksibilnosti “. Hustinx je rekao da je povećana saradnja sa FTC u Sjedinjenim Američkim Državama u toku i da se razmatraju sankcije koje bi ličile na kazne koje je FTC predlagao.

To znači da kompanije moraju da obrate više pažnje na ulogu ovlašćenog lica za privatnost/zaštitu podataka, bez obzira na to gde je postavljen prag kada je neophodno imati ovlašćeno lice za zaštitu podataka. Suvišan naglasak je stavljen na pitanje praga, naveo je Hustinx, a nedovoljno pažnje je posvećeno ulozi i moći ovlašćenog lice za zaštitu podataka. Dalje, “ko se bavi privatnošću ukoliko nije postignut prag”, pitao je on. Samo zato što ovlašćeno lice za zaštitu podataka nema mandat, ne znači da se mogu ignorisati privatnost i zaštita podataka.

Odgovornost se proteže i na rukovaoce podacima, naveo je Hustinx. “Odgovornost se sada sve više deli”, rekao je on. “Biće odredaba (u regulativi) koje razrađuju ovu ideju zajedničke odgovornosti između kontrolora i rukovalaca. Sve više i više rukovaoci nisu samo ovlašćeni da izvršavaju naloge. Oni imaju veća ovlašćenja, koja će biti prevedena kao odgovornost. “

tagovi:

Ostavi komentar:

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *