Partneri Srbija

Šest meseci čekanja i snalaženja za roditelje koji žele da upišu dete u vrtić u Nišu

27.03.2023.

Autori: Marija Nikolić, Filip Petković

Foto: Pixabay.com

Pola godine – toliko je potrebno da dete provede na listi čekanja za vrtiće u Nišu kako bi, ukoliko se ne upiše u državni, dobilo odbijenicu neophodnu za upis u privatni vrtić. Upravo je period čekanja od 6 meseci veliki problem za roditelje, posebno za one koje nemaju gde i kome da ostave decu, dok je za gradske vlasti to način da se državnim vrtićima da prioritet. 

Za Bojanu Karajović, majku dvoje dece iz Niša, upis u državni i apliciranje za subvencije Grada za privatni vrtić bili su, kako kaže, pravi izazov. Sijaset pravila i mukotrpnih postupaka isprečili su se na putu da svoje mališane upiše u predškolske ustanove. Najveći problem sa kojim se susrela je pravilo da dete mora biti minimum 6 meseci na listi čekanja da bi dobilo odbijenicu.

To je mnogo veliki propust i nelogičnost. Zašto bi se čekalo 6 meseci da se vidi da li dete može ili ne može da dobije mesto u državnom vrtiću? Mislim, nije to malo, nije to mesec dana pa da se snađeš – kaže Bojana.

Ona objašnjava da je period od 6 meseci veliki izazov za roditelje, posebno za one porodice kojima bake i deke nisu u Nišu, a roditelji moraju da rade.

  • Ako je već tolika gužva, zar nije njima u interesu da se u što kraćem roku i što više odbijenica da kako bi se apliciralo za subvencije? Osim toga, ostvarivanjem prava na subvencije, dete se briše sa liste čekanja i gubi pravo da bude upisano u državni vrtić – priča Bojana.