Koliko mediji poštuju privatnost?

19.06.2020.

Partneri Srbija pratili su izveštavanje medija tokom pandemije virusa korona. Rezultati tog istraživanja predstavljeni su u izveštaju „Mediji i pravo na privatnost tokom epidemije virusa korona“.

Izveštaj se bavi pitanjem tretmana ličnih podataka građana u medijskom izveštavanju o virusu korona, polazeći od toga da podaci o zdravstvenom stanju predstavljaju veoma osetljive podatke o ličnosti i da proglašenje epidemije i uvođenje vanrednog stanja nisu suspendovali odredbe domaćeg zakonodavstva, pravilnike Regulatornog tela za elektonske medije i Etički kodeks novinara Srbije.

Različita pitanja u vezi sa pravom na privatnost i zaštitom podataka o ličnosti otvorila su se tokom pandemije virusa korona širom sveta. Najosetljivija su svakako ona koja se tiču masovnog nadzora građana u ime zaštite zdravlja zato što u oštri kontrast stavljaju lično pravo na privatnost, sa jedne strane, i zdravlje i dobrobit društva, sa druge strane. Možda ne najkontroverznije, ali i dalje značajno, otvorilo se i pitanje uloge medija. Kao posrednici između stručnjaka i donosilaca odluka, sa jedne strane i građana, sa druge, mediji imaju važnu ulogu u informisanju i obrazovanju javnosti.

Opšta ocena o važnoj ulozi medija kao posrednika između donosilaca odluka i građana dobila je na značaju tokom pandemije virusa korona zato što se radi o nepoznatom virusu i sasvim novim pravilima ponašanja, koji su zahtevali intenzivno javno informisanje.
U izveštaju su predstavljeni neki od etički i zakonski problematičnih slučajeva izveštavanja tokom trajanja pandemije, kao što su:

  • Izveštavanje o zdravstvenom stanju i smrti medicinskih radnika na način koji ne doprinosi javnoj raspravi, a ugrožava dostojanstvo ličnosti;
  • Izveštavanje iz zdravstvenih ustanova bez potrebne anonimizacije podataka o pacijentima;
    Preuzimaje zvaničnih podataka koji nisu anonimizovani;
  • Izveštavanje kojim se pojedinci okrivlju za širenje zaraze;
  • Izveštavanje o zdravstvenom stanju javnih ličnosti kojim se zanemaruje činjenica da iako je ono umanjeno, pravo javnih ličnosti na privatnost i dalje postoji;
  • Izveštavanje kojim se združeno povređuju pravo na pretpostavku nevinosti i pravo na privatnost;
  • Medijski tekstovi nastali preuzimanjem objava sa društvenih mreža.
 Ceo izveštaj možete pogledati OVDE (.PDF).

Izveštaj je izrađen u okviru projekta Sačuvaj privatnost – odupri se pritisku (Reclaiming Privacy: A Tool to Fight Oppression), koji Partneri Srbija sprovode u saradnji sa SHARE Fondacijom, Udruženjem “Da se zna!”, Beogradskom otvorenom školom, NVO ATINA i Inicijativom A11, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Kategorije

IzdvajamoPrivatnostVesti