Partneri Srbija

Izbori bez izbora – (Ne) pravda je dostižna

08.06.2022.

Autorka: Jovana Milešev, kandidatkinja Studentske reakcije

Na fakultetima širom Srbije svake dve godine organizuju se izbori za studentski parlament. Ovog proleća, prvi put u proteklih nekoliko godina, pored aktuelne liste Savez studenata Filozofskog fakulteta, za izbore na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu prijavila se još jedna: Lista Studentska reakcija.

 
Foto: Studentska reakcija

Petnaest studenata i studentkinja sa različitih odseka okupilo se kako bi svojim idejama poboljšali uslove studiranja, jer je svaki student, i pored korone, osetio neangažovanost predstavnika studenata, do te mere da niko nije znao šta parlament radi, odnosno šta bi trebalo da radi. To je razlog nastanka ideje Studentske reakcije. Međutim, kandidatura nam je oborena, pa je i na ove izbore izašla samo jedna lista. 

Studentska reakcija, sa statusom neformalne organizacije, morala je da prikupi 10 odsto potpisa podrške od ukupnog broja studenata na fakultetu, što je 523 potpisa. Nakon toga, kandidatura se predaje Izbornoj komisiji, koja ima rok od nekoliko dana da obavesti podnosioce kandidature o njenom statusu. Lista Reakcije predata je tri sata pre roka, a na listi se nalazio 635 potpisa. 

Nakon četiri dana, Izborna komisija je poslala izveštaj o tome da lista nije usvojena, uz obrazloženje da je pronađen 61 nevalidan potpis, te da se zbog toga sumnja u krivotvorenje čitave liste. Komisija je predložila da se potpisi ponovo prikupe u roku od 48 sati, ili da se pozovu studenti koji su podržali Reakciju da dođu na fakultet i uz prisustvo notara overe svoj potpis. Prva opcija nije bila realna iz dva razloga: odluka je doneta u sred ispitnog roka, a rok za prikupljanje je svakako bio nemoguć, jer je Studentska reakcija prvobitne potpise prikupljala više od nedelju dana. Druga opcija , koja predlaže notara, je ne samo nerealna, nego i nezakonita. Odnosno, to je, kako navodi advokat Petar Učajev, nezakonito proširenje nadležnosti komisije, kao i nezakonito proširenje uslova za izbore. 

Oba predloga izneo je zamenik predsednice Izborne komisije, student Filozofskog fakulteta Aleksandar M. Gajić, koji je na osnovu sopstvene sumnje “oborio” listu, što nije po zakonu, jer 61 potpis ne može da delegitimiše celu listu, koja i bez tih potpisa ima više od 10 odsto podrške.
Oborena lista odlučila se za proteste, kako bi navela nekoga da ispita validnost odluka Izborne komisije. Ipak, Studentska reakcija nije dobila nikakvu reakciju. Nakon protesta ispred kancelarije Saveza studenata, protest je održan ispred Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, gde je rektor Dejan Madić predložio medijaciju između predstavnika Saveza studenata i predstavnika Studentske reakcije, sa dekanicom Ivanom Živančević Sekereš u ulozi medijatora. Dekanica je zakazala sastanak, ali se kandidat Saveza studenata i aktuelni predsednik Studentskog parlamenta, Nemanja Cerovanović, nije pojavio. 


Foto: Studentska reakcija

Sam izborni proces je nastavljen, iako je kasnije utvđeno da je sproveden nezakonito, jer se na sajtu fakulteta nalazi stari Pravilnik o sprovođenju izbora, dok su izbori raspisani po novom pravilniku.
Dekanica je predstavnicima Reakcije rekla da ovakvi postupci predstavljaju cepanje i ugrožavanje autonomije fakulteta, ali prema Zakonu o studentskom organizovanju, ni fakultet ni univerzitet nemaju pravo da se mešaju u izbore za studentski parlament. 


Foto: Studentska reakcija

Izborni dan, 13. april, nije prošao bez incidenata, pošto je Aleksandar M. Gajić, koji je onemogućio kandidaturu Studentske reakcije, fizički napao predstavnike grupe. Na njih je prvo nasrnuo nepoznati muškarac, za kojeg se ispostavilo da uopšte nije student Filozofskog fakulteta, a uz njega se našao i Gajić, koji je kasnije naveo da ih je samo gurnuo. Gajić je drugi put pokušao da studentima koji su snimali izbore otme mobilne telefone. Policija je oba puta izašla na teren i rekla je studentima da će protiv napadača biti pokrenut postupak po službenoj dužnosti. 

Nakon izbora, na Filozofski fakultet došla je inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje, koja je pronašla sedam nezakonitosti prilikom izbornog procesa, dok je Studentska reakcija bila upoznata sa samo četiri.
Pored gorenavedenih nezakonitosti, pronađeno je i da od dana raspisivanja izbora do dana predaje kandidature mora da prođe najmanje 10 dana, ali taj član zakona nije ispoštovan. Takođe, Zapisnik o radu izborne komisije sačinjen je i potpisan od strane četiri člana iz reda studenata, bez člana profesora, jer je pre toga predsednica Izborne komisije, profesorka dr Laura Spariosu, podnela neopozivu ostavku. To je takođe kršenje Pravilnika o sprovođenju izbora za studentski parlament, kojim je propisano da Izborna komisija mora imati pet članova: četiri studenta i jednog profesora.

U istom, nezakonitom sastavu od četiri člana, održani su i izbori.
Nakon izlaska na teren i utvrđivanja nezakonitosti, inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje naložila je predsedniku studentskog parlamenta, Nemanji Cerovanoviću, da bez odlaganja ponovi ceo postupak izbora za članove parlamenta – ovaj put u skladu sa zakonom. Ni predsednik parlamenta, a ni ostali članovi, nisu se oglasili.

Studentska reakcija opet će morati da prikuplja potpise podrške za kandidaturu, ali veruju da su svojim postupcima stekli određeno poverenje studenata. Ovo ne smatraju svojom pobedom, već samo jednim korakom ka pravdi, koja je, čini se, ipak dostižna.


Kategorije

Unapređenje poverenja građana u pravosudni sistem SrbijeStudentske priče