Partneri Srbija

Aktivisti poručuju: Moć je u rukama građana

17.06.2022.

U Beogradu, 9. i 10. juna 2022. godine, održan je četvrti po redu forum „Građani imaju moć“ koji su zajednički organizovale organizacije Partneri Srbija, CRTA, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Beogradski centar za bezbednosnu politiku. Događaj je održan u okviru istoimenog projekta koji navedene organizacije sprovode već duže od četiri godine, a uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Ovogodišnja tema događaja je bila aktivizam na lokalu, a kroz panele osvrnuli smo se na uspešne aktivističke priče koje su podržane tokom trajanja projekta, ali i na izazove sa kojima se suočavaju aktivisti, bezbednost aktivista i načine podrške aktivistima na lokalu.



Prvi dan započeo je uvodnim panelom u kojem je napravljena retrospekcija uspeha i izazova ostvarenih tokom četiri godine sprovođenja projekta. Takođe, panelisti su se osvrnuli na trenutno stanje u kojem organizacije civilnog društva, novinari i aktivisti rade. Shanley Pinchotti, predstavnica USAID Serbia, istakla je da je ovaj projekat pokazao da ljudi na lokalnom nivou zaista brinu o svojoj zajednici, upućeni su u ekološke probleme i imaju volju i znanje da pokrenu promene u svojim lokalnim sredinama. Zbog toga je vrlo važno da se njihov glas čuje. Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije CRTA istakao je da građani danas imaju više poverenja u rad organizacija civilnog društva nego ranije, i naveo podatak iz istraživanja javnog mnjenja prema kom 48% građana prepoznaje da organizacije civilnog društva rade u javnom interesu, što je veliki napredak u odnosu na ranija istraživanja. Istakao je i da građani danas, više nego ranijih godina prepoznaju organizacije civilnog društva kao partnere u borbi za svoja prava i javni interes. Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktorka organizacije Partneri Srbija rekla je da u Srbiji trenutno ne postoji demokratska infrastruktura koja bi trebalo da omogući otvoren, inkluzivan i uzajamno obavezujući proces konsultacija između vlasti i građana. Navela je da kapacitet za građanski aktivizam jeste unapređen u poslednjih nekoliko godina, ali je neophodno dalje raditi na institucionalnim mehanizmima za učešće građana u donošenju odluka. Kao posebno važno, istakla je da je aktivistima i grupama koji štite javni interes u svojim lokalnim zajednicama neophodan trajan pristup pravnoj podršci, kako bi se zaštitili od pritisaka, ali i kako bi njihova borba imala efekte u vidu promena procedura i praksi institucija sistema. Danijel Dašić, direktor organizacije.


Nacionalna koalicija za decentralizaciju istakao je da je potrebno više direktne komunikacije sa građanima, te da aktivistima i građanima na lokalu treba pomoć civilnog sektora, odnosno da civilni sektor treba više da bude na lokalu i da priča sa ljudima. Bojan Elek iz organizacije Beogradski centar za bezbednosnu politiku osvrnuo se na pritiske koje trpe aktivisti i istakao da se kada je reč o bezbednosti aktivista stanje pogoršalo u poslednje četiri godine. Naveo je da su napadi danas sofisticiraniji, te da se aktivisti suočavaju sa zastrašivanjem i pravnim pritiscima, kao i napadima u online prostoru.


Nakon uvodnog panela, usledila su dva panela posvećena uspešnim aktivističkim pričama koje su kroz projekat „Građani imaju moć“ podržane u prethodne četiri godine. Svoje borbe, uspehe, izazove i probleme predstavili su aktivisti Tima 42 iz Leskovca, udruženja EKO Barajevo, Pokreta Tvrđava iz Smedereva, udruženja Crveni bedževi,  I ja se pitam, organizacije BEFEM, i PraviLAW. Zajednički stav prisutnih jeste da aktivizam na lokalu postoji, ali da je potrebna veća podrška medija, organizacija civilnog društva, donatorske zajednice i građana kako bi male borbe za javni interes bile izvojevane. Panelisti su se složili da su institucije najčešći akteri protiv kojih se bore, umesto da budu na strani građana i javnog interesa. Kao najveće izazove istakli su ćutanje institucija, zastrašivanje birokratskim rečnikom i pravnim postupcima, kršenje zakona i procedura za učešće građana u procesima donošenja odluka, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Kao pozitivno, istakli su da ih građani prepoznaju kao borce za javni interes u lokalnim zajednicama, da podrška građana različitim incijativama na lokalu raste, te da im se građani često obraćaju za pomoć za „sve što ih boli“.

Poslednji panel prvog dana foruma bio je posvećen aktuelnoj situaciji u Boru i Majdanpeku, i problemima zagađenja sa kojima se građani ova dva grada suočavaju. Na panelu su učestvovali aktivisti iz Bora i Majdanpeka koji su istakli da je problem Bora i Majdanpeka problem cele Srbije, i da bi posledice zagađenja trebalo da brinu sve građane. Kao ključno, istakli su da se ne sme dozvoliti otvaranje novih rudnika, te da nemaju osećaj da ih kao građane država štiti, jer uzmiče pred interesima međunarodnih korporacija.

Drugi dan foruma Građani imaju moć, otvoren je panelom Pravna zaštita aktivista, u kojem su učestvovali Mihailo Pavlović, advokat koji zastupa aktiviste, i predstavnici dve organizacije koje godinama pružaju pravnu pomoć aktivistima, novinarima i građanima - Kristina Todorović iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM i Vladica Ilić iz Beogradskog centar za ljudska prava. Učesnici su naveli razne primere zastupanja aktivista u postupcima koje je protiv njih pokrenula država, poput pokretanja sudskih postupaka protiv učesnika julskih protesta 2020. godine, postupke protiv građana koji su na društvenim mrežama izrazili svoje nezadovoljstvo zbog načina na koji je grad Novi Pazar postupao tokom pandemije Virusa Covid-19, sudske postupke koje je pokrenula kompanija Galens investitor koji sprovodi projekat „Novi Sad na vodi“, koji su pokrenuli niz postupaka protiv aktivista pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“. Ovim postupcima koji su poznati i kao SLAPP tužbe protiv aktivista, ilustrovano je postupanje pravosudnog sistema i policije protiv građana koji su na različite načine pokušali da izraze svoje nezadovoljstvo nekim postupkom/odlukom organa javne vlasti i privatnih kompanija. Zajednički zaključak svih učesnika panela je da država kroz pravne postupke protiv aktivista pokušava da zastraši i ućutka građane.



U drugom panelu pod nazivom „Bezbednost aktivista“ učestvovali su Milan Filipović iz Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM, Sofija Mandić iz organizacije CEPRIS i Dušan Kokot iz Građanskog preokreta. Milan Filipović naveo je da je organizacija YUCOM u poslednjih godinu dana zabeležila više od 180 napada na građane i aktiviste, koji se nalaze na platformi Mapa incidenata. Na ovoj platformi beleže se verbalni i fizički napadi, ali i pritisci na građane putem SLAPP tužbi. Sofija Mandić osvrnula se na status i položaj uzbunjivača, i istakla da javnost nema tačne podatke koliki je broj građana - uzbunjivača dobio formalnu pravnu zaštitu, zna se samo da je taj broj mali, te da je sudska zaštita uzbunjivača relativno nedostižna. Dušan Kokot iz udruženja Građanski preokret, rekao je da „država na sve načine pokušava da obeshrabri aktivizam. Nakon pretnji i pritisaka, pristupa se sistemu ignorisanja od strane institucija, što dodatno obeshrabruje građane.“

U poslednjem panelu: „Lokalna javna debata – priče iz Niša: Proklamovana jednakost u praksi na primeru osoba sa invaliditetom“ učestvovali su Dragan Đorđević, Odbor za ljudska prava Niš, Vuk Đorđević, Vlada Bakanj i Filip Mirić, aktivisti iz Niša. Učesnici su diskutovali o (ne) jednakosti svih građana, i pravima osoba sa invaliditetom koja postoje samo na papiru, kako su istakli panelisti. Aktivisti iz Niša, predstavili su svoje lične borbe tokom odrastanja u pokušaju da kao osobe sa invaliditetom ostvare osnovna ljudska prava poput prava na obrazovanje i školovanje. Učesnici su istakli da su pored fizičkih prepreka da pristupe samim školama, naišli na nerazumevanje i nedostatak angažovanja institucija koje treba da omoguće inkluziju osoba sa invaliditetom, ali i da reaguju kada dođe do povreda prava osoba sa invaliditetom. Istakli su da iako svi objekti koji su u javnoj funkciji treba da budu dostupni osobama sa svim vrstama invaliditeta, u praksi to najčešće nije tako. Zajednički zaključak panelista je da su osobe sa invaliditetom sistemski diskriminisane, a da pravna zaštita države izostaje.  Ipak navode da postoje mali pomaci u odnosu na period pre desetak godina, te da kroz formate kao što je i ovaj forum zajednički rade na podizanju svesti javnosti o pravima osoba sa invaliditetom do ostvarenja pune jednakosti.
 
Forum je organizovan u okviru projekta „Građani imaju moć“ koji već duže od četiri godine sprovode organizacije CRTA, Partneri Srbija, Nacionalna Koalicija za decentralizaciju i Beogradski centar za bezbednosnu politiku, a uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Tokom trajanja projekta podržano je više od 60 organizacija, aktivista i građana kroz finansijsku podršku, organizacionu i logoističku podršku, pravno savetovanje i podršku, medijsku i drugu podršku u cilju zaštite javnog interesa i odbrane aktivista.

I dan Foruma dostupan je na sledećem linku.
II dan foruma dostupan je na sledećem linku.
 
Različite materijale i alate za aktiviste možete pronaći na platformi promeni.rs

Posebno Vam skrećemo pažnju na sledeće publikacije izrađene u okviru projekta:

 #GrađaniImajuMoć

 

Kategorije

VestiGrađani imaju moć