Partneri Srbija

Novi trendovi i alati za građanski aktivizam u Srbiji

29.05.2024.

Samit pod nazivom „Prilagođavanje promenama u prostoru za građansko delovanje“, održan 28. maja,  okupio je i angažovao preko 100 ključnih predstavnika civilnog društva, vladinih ministarstava, nadzornih institucija i akademske zajednice. Ovo je bila prilika da se razmene stavovi i razgovaraju o primerima kolektivnog delovanja, identifikuju se putevi na kojima civilno društvo može uticati na pozitivne promene i naučiti kako se može pripremiti za nova dešavanja u okruženju.

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog, istakao je da Ministarstvo prepoznaje značajnu ulogu koju civilno društvo ima u najrazličitijim oblastima društvenog delovanja. „Prošle godine je osnovan Savet za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, koji je, na predlog Ministarstva, formirao Kontakt tačke za saradnju sa civilnim društvom u organima državne uprave na sva tri nivoa vlasti, kao i aplikaciju koja sadrži kalendar javnih konkursa kako bi se povećala transparentnost finansiranja organizacija civilnog društva iz budžetskih sredstava“, naglasio je ministar Žigmanov.

„USAID vidi snažno civilno društvo kao suštinski element jake demokratije – tako da smo srećni što vidimo okupljenje članove civilnog društva, akademske zajednice i vlade kako razgovaraju o mogućim rešenjima za izazove sa kojima se civilno društvo suočava. rešenjima. Zaista smo uzbuđeni što vidimo kakav napredak može da se postigne u mesecima i godinama koje su pred nama”, rekla je Bruk Ajšam, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

„Jedan od osnovnih principa Švajcarske međunarodne saradnje je podsticanje inkluzivnog i participativnog procesa donošenja odluka. Verujemo da je otporno i aktivno građansko društvo sastavni deo demokratskog tkiva svake nacije. U Srbiji to znači podršku akterima civilnog društva da angažuju građane na smislen način, obezbeđujući da se njihov glas čuje i njihov doprinos vrednuje. Uveren sam da kroz naše kolektivne napore možemo da negujemo otpornije, živahnije i uticajnije građansko društvo za dobro Srbije. “, istakao je Ričard Koli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji.

Biljana Dakić, direktorka projekta Za snažnije građansko društvo, PartnersGlobal, istakla je važnost promene narativa o civilnom društvu i bolje komunikacije sa građanima. „Decenijske negativne kampanje o stranim plaćenicima ostavile su traga u glavama građana koji u najvećoj meri ne prepoznaju značaj aktivnosti organizacija civilnog društva. Nastavićemo da podstičemo organizacije da efikasnije komuniciraju sa građanima, grade bazu podrške i izvore održivosti u svom okruženju, zaključila je Dakić.

Ovaj samit je deo projekta „Za snažnije građansko društvo“, koji finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovode Partners Global, Partneri Srbija, DT Institut, Evropski centar za neprofitno pravo (ECNL) i Građanske inicijative.


Kategorije

Vladavina pravaVestiZa snažnije građansko društvo