Partneri Srbija

Zagovaračka pozicija o regionalnim intervencijama u okviru Zakona o digitalnim uslugama (DSA) Evropske unije

07.10.2024.

Kao deo regionalnih napora da osiguramo efikasno usklađivanje zemalja Zapadnog Balkana sa nedavno usvojenim Zakonom o digitalnim uslugama (DSA), organizacije širom regiona usvojile su jedinstvenu poziciju u vezi sa usklađivanjem sa ovim značajnim propisom. Ovaj zajednički stav fokusira se na omogućavanje pristupa i prioritetnih intervencija koje podržavaju vladavinu prava, štite slobodu medija i obezbeđuju zaštitu ljudskih prava svih građana u regionu. Fokusirajući se na ove ključne oblasti, cilj nam je da podstaknemo efikasnu implementaciju DSA, osiguravajući da reforme u vezi sa digitalnim uslugama ne ugroze osnovne slobode u regionu.

Naš pristup i intervencije su zasnovani na godinama iskustva u oblasti regulacije medija i platformi, zaštiti ljudskih prava, kao i na najnovijim istraživanjima i preporukama koje proizilaze iz zajedničke studije koju smo pripremili na ovu temu. Pozivamo vas da pogledate sličnu studiju pripremljenu od strane naših kolega iz Share Fondacije.
 
Prioritetne regionalne intervencije
 
  1. ‘’Crvene linije’’ u pristupu DSA
Kako bi se osigurao uspeh DSA na Zapadnom Balkanu, od suštinskog je značaja izbeći pogrešna tumačenja i primene koje bi mogle obesmisliti njegove osnovne ciljeve:
  • Upravljanje sadržajem, a ne kontrola sadržaja: DSA treba da se fokusira na regulisanje procesa upravljanja sadržajem, a ne na direktnu kontrolu sadržaja, kao što je govor mržnje, ili specifičnih aktera poput online medija. Ovaj pristup poštuje slobodu izražavanja i izbegava cenzuru.
  • Bez nacionalne regulacije veoma velikih online platformi (VLOP-ova) i veoma velikih pretraživača (VLOSE-ova): Regulacija ovih aktera ostaje odgovornost Evropske komisije, posebno u pogledu obaveza o dužnoj pažnji. Nacionalne intervencije u ovoj oblasti mogle bi dovesti do fragmentiranog i neujednačenog regulatornog okvira, što bi onemogućilo jedinstvenu primenu DSA.
  • Zakonodavna namera DSA je jasna: DSA ne teži smanjenju govora mržnje na internetu ili regulaciji online medija, već se fokusira na osiguravanje sigurnih, transparentnih i odgovornih procesa upravljanja sadržajem.
 
  1. Omogućavanje DSA modela
Snažna i dosledna primena DSA u regionu zavisi od sljedećih omogućavajućih mera:
  • Pravni zastupnici za platforme: Platforme koje posluju u regionu treba da imenuju pravne zastupnike ili odrede kontakt osobe u svakoj zemlji kako bi se osigurala efikasna komunikacija i usklađenost sa lokalnim propisima.
  • Zaštitne mere protiv nezakonitog sadržaja: DSA nalaže proceduralne zaštitne mere, kao što su jasni zahtevi za obaveštavanje i uklanjanje sadržaja, kao i sveobuhvatne pravne mehanizme za efikasno rešavanje nezakonitog sadržaja, uz poštovanje prava korisnika.
  • Pouzdani prijavljivači (Trusted Flaggers): Uspostavljanje nezavisnih programa za pouzdane prijavljivače pomoći će u ubrzavanju procesa moderiranja sadržaja i unaprijeđenju odgovornosti platformi, uz očuvanje nezavisnosti od neprimerenih uticaja.
  • Pristup podacima za istraživanje: Omogućavanje pristupa podacima za istraživače je ključno za transparentnost i odgovornost u radu platformi, obezbeđujući da istraživanja u javnom interesu mogu biti polazna osnova za buduće legislativne intervencije.
  • Nezavisnost DSA i korišćenje pristupa više zainteresovanih strana (Multi-stakeholder approach): Promovisanje nezavisne primene DSA, koja uključuje više zainteresovanih strana, uključujući civilno društvo, osigurava da DSA bude usklađen sa lokalnim kontekstima i potrebama, uz očuvanje osnovnih prava.
  • Nezavisni Koordinator za digitalne usluge (DSC): Obezbeđivanje institucionalne, političke i finansijske nezavisnosti Koordinatora za digitalne usluge je ključno za nepristrasno sprovođenje DSA, očuvanje transparentnosti, odgovornosti i zaštite osnovnih prava, uz sprečavanje sukoba interesa sa državnim ili korporativnim entitetima.
  • Saradnja među Koordinatorima za digitalne usluge (DSC): Efikasna saradnja između nacionalnih Koordinatora za digitalne usluge, Evropskog odbora za digitalne usluge, Evropske komisije i drugih država članica je ključna za efikasnu prekograničnu primenu DSA.
 
  1. Uključivanje organizacija civilnog društva (CSO)
U skladu sa DSA okvirom upravljanja, civilno društvo igra ključnu ulogu u procesu usklađivanja sa DSA, i njihovo uključivanje treba aktivno podsticati:
  • Formiranje i facilitacija rada Koordinatora za digitalne usluge. U istraživanju smo predložili tri modela koja ćemo istražiti u budućnosti, u bliskoj konsultaciji sa Evropskom komisijom.
  • Izgradnja regionalne mreže stručnjaka i saveznika: Kreiranje mreže stručnjaka i saveznika pružiće podršku u primeni DSA, olakšavajući zajedničko učenje i osiguravajući koherentne zagovaračke napore.
  • Podizanje svesti među organizacijama civilnog društva: Ključno je informisati zainteresovane strane širom zemalja regiona o principima DSA i njegovom uticaju na pravni okvir medija, uklanjajući pogrešnu pretpostavku da je DSA alat za regulaciju govora mržnje ili dezinformacija na internetu.
 
U ovom kontekstu, pozivamo ključne zainteresovane strane u zemljama Zapadnog Balkana, međunarodne organizacije, donatore, a posebno Evropsku komisiju, da podrže DSA transformativni okvir za unapređenje digitalnog upravljanja u regionu.

Poštujući ‘’crvene linije’’ i prihvatajući omogućavajuće mere, region može iskoristiti DSA kako bi podstakao sigurniji i odgovorniji digitalni prostor.

Aktivno uključivanje svih zainteresovanih strana, uključujući civilno društvo, i izgradnja snažnih regionalnih koordinisanih i ujedinjenih intervencija dodatno će osigurati da DSA bude implementiran na način koji poštuje lokalne kontekste, ali takođe osigurava dosledan i pravno ujedinjen pristup DSA-u u skladu sa vrijednostima Evropske unije.

Kategorije

Vesti