Partneri Srbija

U Nišu održana obuka za sudije i sudijske pomoćnike privrednih sudova

28.05.2018.


U okviru projekta Medijacija u privrednim sporovima u Srbiji, koji sprovodi konzorcijum organizacija: Evropski centar za rešavanje sporova (Slovenija)ADR Centar (Italija)ADR Grupa (Velika Britanija) i Partneri za demokratske promene Srbija, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Pravosudnom akademijom, a uz podršku  Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Investicionog fonda Ujedinjenog Kraljevstva, u periodu od 21 do 25. maja 2018, održana je akreditovana Osnovna obuka za posrednike – medijatore, u skladu sa Pravilnikom o programu obuke za posrednika („Službeni glasnik RS” 146/14).

Učesnici ove obuke bile su sudije i sudijski pomoćnici pivrednih sudova u Nišu, Leskovcu, Kragujevcu, Kraljevu, Zaječaru, Požarevcu, Valjevu, Čačku i Užicu. Na kraju obuke polaznicima su dodeljena Uverenja o završenoj osnovnoj obuci za posrednika, što je jedan od uslova za dobijanje Dozvole za posredovanje i sticanje prava na upis u Registar posrednika pri Ministarstvu pravde Republike Srbije. 

Kroz seriju predavanja i interaktivnih radionica i vežbi, 23 polaznika imalo je priliku da se upozna sa pravnim okvirom za primenu medijacije u Srbiji, regionalnim iskustvima i međunarodnim standardima u ovoj oblasti, savlada osnovne veštine komunikacije, upravljanja konfliktima i pregovaranja, detaljno se bavi fazama postupka medijacije, razmotri najvažnija etička pitanja. Svi učesnici imali su priliku da se oprobaju u ulozi medijatora kroz simulacije hipotetičkih slučajeva. Tokom obuke predstavljeni su i analizirani primeri iz prakse medijatora u Srbiji, Velikoj Britaniji i SAD, kao i najvažniji izvori i resursi iz međunarodne medijacijske prakse. Takođe, zahvaljujući učešću eksperta iz Slovenije, Maše Kociper, kao jednog od trenera obuke, učesnici su bili u prilici da se upoznaju i sa bogatom medijaciskom praksom u Sloveniji.

Predavači na treningu bili su Maša Kociper, Dragana Ćuk Milankov i Jelena Arsić.

Ovo je bila četvrta i ujedno poslednja obuka održana u okviru dvogodišnjeg projekta, au okviru ove projektne aktivnosti občeno je preko 90 sudija i sudijskih pomoćnika privrednih sudova u Srbiji.

Kategorije

IzdvajamoMedijacijaVesti