Partneri Srbija

MARKETING I NOVA ERA PRIVATNOSTI

24.01.2022.

Autor: Dejan Ranđić, DNA Communications

Zaštita ličnih podataka je ušla u naš privatni, ali i profesionalni život “na velika vrata”.
Delimično je tako usled relativno novih setova propisa koji regulišu ovu oblast, ali i usled dramatičnog razvoja tehnologije i “tool-ova”, koji omogućavaju da se danas sa podacima uradi mnogo više nego što je to bio slučaj pre nekoliko godina.

Oblast komunikacija i advertising-a neretko je pod udarom kao profesija koja može imati uticaj na manipulaciju podacima. “Gde završavaju moji podaci koje sam ostavio zarad uživanja u popustima…?”, “Kako se upotrebljavaju moji podaci koje sam popunio prilikom potpisivanja ugovora…?”, “Stalno prihvatam cookies na sajtovima…”, “Juče sam gledao neki proizvod online i od tada me stalno prati oglas…” - samo su neka od pitanja sa kojima se suočavaju potrošači.

Ipak i na sreću, velika je istina da je posao komunikacionih agencija zapravo takav da veoma retko imamo prilike da raspolažemo podacima naših klijenata. Praktično, sem kada organizujemo nekakve konkurse i nagradne igre, tu priliku nemamo. Sa druge strane, razvoj društvenih mreža, kao i alata za upravljanje aktivnostima na istim, dali su nam mogućnost da mnogo preciznije targetujemo potrošače adekvatnom porukom, da aktivnost segmentiramo i kreiramo kampanje za tzv. “consumer persone”.
Takve mogućnosti i alati mogu rezultovati komunikacijom i promocijom koja može biti agresivna, pa čak i posmatrati se kao nešto što, iako je uz poštovanje zakona, ide predaleko i preagresivno.

Činjenica je da je uloga agencija da budu partneri oglašivača, da omoguće komunikaciju koja će dati rezultate, ali i da upozore i spreče ako ista postane preagresivna. “Handle with care”, postaje sve važnija maksima, a preagresivan nastup potrošači kažnjavaju, čak i kada je potpuno u skladu sa zakonom!

Tokom Nedelje privatnosti, koju organizacija Partneri Srbija organizuje od 24. do 27. januara u online formatu, imaćemo priliku za razgovor o ovim, ali i drugim aktuealnim pitanjima zaštite podataka o ličnosti. Program i prijavu za događaj pronađite na Nedelja privatnosti.
 

Kategorije

PrivatnostBlogSačuvaj privatnost – odupri se pritisku