Partneri Srbija

Pozivamo vas na studentsku debatu: „Sudski postupak - naše pravo da znamo sve“

17.05.2022.

Iskustvo većine građana o pravosudnom sistemu ograničeno je na lično učešće u sudskim postupcima kao stranaka u sporu. Uloga medija je bitna u približavanju pravosuđa građanima, ali, važno je i stvaranje direktnog odnosa između sudova i javnosti u celini. Integracija pravosuđa u društvo zahteva da se pravosudni sistem otvori i nauči kako da komunicira sa građanima. To naravno ne znači dalju tabloidizaciju sudskih postupaka, nego način da se doprinese transparentnosti sudskih procesa. Kao što je poznato, puna transparentnost je nemoguća, pre svega zbog potrebe da se zaštiti učinkovitost istraga i interesa uključenih osoba, ali unapređenje razumevanja o tome kako pravosuđe funkcioniše doprinelo bi povećanju poverenja građana u pravosuđe.  Zbog toga Partneri Srbija organizuju seriju online debata za studente prava sa ciljem da nove generacije pravnika doprinesu unapređenju transparentnosti svojih budućih profesija.

Prva debata pod nazivom „Sudski postupak - naše pravo da znamo sve“ održaće se 23. maja 2022. godine sa početkom u 18:00 časova, putem Zoom aplikacije.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane da se uključe i daju doprinos povećanju važnosti ove teme.

Studenti pravnih fakulteta Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu debatovaće o granicama transparentosti u sudskim postupcima. Podeljeni u dva tima, studenti će iznositi argumente za i protiv učešća javnosti u sudskim postupcima po Karl Popper modelu debatovanja, prilagođenom online formatu.

Uloga publike biće da pažljivo sasluša sve argumente iznete od strane dva tima i da na kraju oceni koji tim je bio uspešniji u odbrani svojih stavova.
Stručni saradnik i mentor studentima debaterima je eminentni stručnjak sa višegodišnjim iskustvom u pripremi ovakvih formata, dr Ivan Ilić, docent Pravnog fakulteta u Nišu.

Link za učešće:

https://us02web.zoom.us/j/89183247251 

 

Meeting ID: 891 8324 7251


Ovo je prva od tri debate koju Partneri Srbija organizuju u okviru projekta „Unapređenje poverenja građana u pravosudni sistem Srbije“, a uz podršku Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL).

 
 
 

Kategorije

Najave događajaVestiUnapređenje poverenja građana u pravosudni sistem Srbije