Partneri Srbija

Zaštita ličnih podataka je osnova poverenja u izborne procese

30.01.2024.

Kristina Obrenović, istraživačica i projektna kooridnatorka, Partneri Srbija

 

U period od 24. do 26 januara održana je četvrta po redu “Nedelja privatnosti” u organizaciji Partnera Srbija. “Nedelja privatnosti” je godišnja konferencija koja stavlja u fokus pitanja privatnosti i zaštite podataka o ličnosti, kroz diskusiju sa stručnjacima iz civilnog, privatnog i javnog sektora.
 
Konferenciju je otvorio panel "Izaberi privatnost - uloga ličnih podataka u globalnoj izbornoj godini" sa idejom da se ukaže na važnost zaštite ličnih podataka u izbornim procesima. Ovo je posebno važno imajući u vidu da je tokom izbora održanih u decembru 2023. godine u Srbiji zabeležen veliki broj nepravilnosti koji je bio zasnovan upravo na zloupotrebama ličnih podataka građana. Takođe, tokom 2024. godine više od polovine svetske populacije imaće priliku da glasa na različitim izborima širom sveta.

Ceo izborni ciklus zasniva se na obradi ličnih podataka građana. Političke kampanje sve više se oslanjaju na upotrebu novih tehnologija i korišćenje društvenih mreža koje prikupljaju, skladište i analiziraju lične podataka građana za funkcionisanje i sticanje profita.  Upotreba društvenih mreža i digitalnih alata u političke svrhe stvorila je nove izazove u pogledu zaštite privatnosti i izbornih prava. Kreiranje i širenje dezinformacija u izbornim procesima, takođe, ima značajnu ulogu, budući da narušava osnovne principe informisanja i stvara pogrešne percepcije o kandidatima i političkim temama. Kroz plasiranje lažnih informacija o kandidatima, političkim partijama ili ključnim društvenim pitanjima, dezinformacije imaju potencijal da manipulišu javnim mnjenjem. Targetiranje građana na društvenim platformama u cilju uticaja na birače predstavlja ozbiljnu pretnju po izbornu volju. Slučajevi poput Kembridž analitike, Bregzita, izbora u Mađarskoj 2022. godine i drugi, pokazuju da problemi leže u nedevoljnoj transparentnosti obrade ličnih podataka građana i korisnika društvenih mreža, nedostatku odgovornosti velikih kompanija, ali i političkih aktera za zloupotrebe ličnih podataka, kao i u nedovoljno razvijenom pravnom okviru, kako nedostatku tako i slaboj primeni.

Sa druge strane, u Srbiji su zloupotrebe ličnih podataka građana iz javnih baza podataka u političke svrhe česte, poput slučaja zloupotreba podataka iz baze PIO Fonda, zloupotreba podataka iz centara za socijalni rad i slično, a uglavnom imaju za cilj vršenje pritisaka na birače i uticaj na njihovu izbornu volju.

Iako bi programi političkih partija trebalo da imaju ključnu ulogu u izbornim procesima, učesnici panela saglasili su se da su lični podaci valuta kojom se dobijaju izbori. Ova zastrašujuća činjenica, nova je realnost u svetu u kom živimo. Evropska unija, koju takođe čekaju izbori u 2024. godini kao odgovor na izazove u ovoj oblasti donela je niz propisa koji bi trebalo da obezbede da predstojeći izbori budu slobodni, fer i proteknu u demokratksom duhu. Ipak, postavlja se pitanje da li su propisi dorasli obimu mogućih provreda i uticaja, kao i kako će države EU i drugi akteri, poput velikih kompanija koje upravljaju društvenim mrežama implementirati ove propise.

S obzirom na rastuću moć digitalnih medija i velikih praformi u izbornim procesima, briga o zaštiti ličnih podataka postaje sve važnija. Birači imaju pravo da znaju kako se njihovi podaci koriste, čime se postavlja izazov kako osigurati da politički akteri poštuju ova prava. Implementacija adekvatnih pravnih i tehničkih mera postaje ključna u zaštiti privatnosti u izbornim procesima. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti u Srbiji, uz odgovornu primenu, može postaviti granice za prikupljanje i korišćenje ličnih podataka građana u izbornim procesima. Takođe, novi EU propisi koji će biti stavljeni na test na predstojećim izborima za Evropski parlament, ali i izborima u zemljama članicama EU poput Hrvatske, Austrije i Slovačke mogu biti putokaz kako da Srbija i region zaštite lične podatke građana od izbornih zloupotreba i obezbede slobodne i fer izborne uslove.  
 
Panel "Izaberi privatnost - uloga ličnih podataka u globalnoj izbornoj godini" možete pogledati na Youtube nalogu organizacije Partneri Srbija

 

Organizaciju ovog panela podržala je Fondacija Metamorphosis.
 
 

Kategorije

PrivatnostBlog