Partneri Srbija

Partneri Srbija podneli komentare i predloge na Nacrt Strategije razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji

27.05.2024.

Organizacija Partneri Srbija podnela je komentare i predloge na Nacrt Strategije razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2024-2030. godine, u okviru faze javnih konsultacija koje je sprovelo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.
 
Partneri Srbija pozdravljaju napore Ministarstva u cilju izrade nove Strategije razvoja veštačke inteligencije, posebno uzimajući u obzir prethodnu analizu Strategije za period 2020-2025. godine, koja je ukazala na potrebu za novim planskim dokumentom usklađenim sa dinamikom razvoja veštačke inteligencije na nacionalnom i globalnom nivou. U svojim komentarima, Partneri Srbija skrenuli su pažnju na nekoliko ključnih aspekata koje treba dodatno razmotriti i unaprediti.
 
Načelni komentar Partnera Srbija na Nacrt Strategije je da se u tekstu nedovoljno razmatraju društveni aspekti i uticaj veštačke inteligencije, dok je fokus uglavnom na ekonomskom razvoju. Ovakav pristup odstupa od globalnih trendova i aktivnosti međunarodnih organizacija, uključujući Savet Evrope i Ujedinjene nacije, koje aktivno razmatraju uticaje veštačke inteligencije na ljudska prava i društvo u celini. U tom kontekstu, posebno je istaknuta prva međunarodna Konvencija Saveta Evrope o veštačkoj inteligenciji i ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava, usvojena u maju 2024. godine.
 
U pogledu pravnog okvira, Partneri Srbija predlažu dopunu odeljka 2.1. Zakoni koji uređuju oblasti povezane sa ovom strategijom, uključivanjem Zakona o zabrani diskriminacije, kao i odeljka 2.2. Dokumenta javnih politika, dodavanjem Strategije zaštite podataka o ličnosti za period 2023-2030. godine, Strategije razvoja sistema javnog informisanja za period 2020-2025. godine i Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom za period 2020-2024. godine.
 
Partneri Srbija takođe ukazuju na potrebu promocije odgovornog i etičkog razvoja i primene veštačke inteligencije, kao posebnog cilja u novoj Strategiji. Ovaj cilj treba da obuhvati uspostavljanje jasnog sistema nadzora nad upotrebom veštačke inteligencije, kroz uključivanje svih relevantnih aktera iz javnog, civilnog i privatnog sektora, kao i nadležnih nezavisnih institucija. Samo pristup koji uključuje više zainteresovanih strana može osigurati efektivnu primenu etičkih smernica u praksi.
 
Celom tekstu komentara koje su Partneri Srbija poslali Ministarstvu možete pristupiti preko sledećeg linka: Partneri_Srbija_Komentari_na_Nacrt_Strategije_VI.pdf (partners-serbia.org)

Kategorije

Vesti