Partneri Srbija

Izveštaj Evropske komisije o vladavini prava u Srbiji ukazuje na višegodišnje probleme

26.07.2024.

Evropska komisija je objavila svoj Izveštaj o vladavini prava u Srbiji za 2024. godinu, koji ukazuje na dugogodišnje izazove i probleme u ovoj oblasti. Izveštaj analizira trenutno stanje Srbije u ključnim oblastima neophodnim za postojanje vladavine prava i osvetljava ključne aspekte koji ometaju napredak Srbije ka jačanju demokratskih institucija i uspostavljanju efikasnog pravnog sistema.

Neki od glavnih zaključaka Izveštaja Evropske komisije o vladavini prava u Srbiji su sledeći:

1. Politički pritisak na pravosuđe je i dalje na visokom nivou, Visoki savet sudstva, Visoki savet tužilaštva, Vlada i Narodna skupština ne rade gotovo ništa da se ovo stanje izmeni.
Izveštaj ukazuje da je neophodna veća transparentnost tužilaštva i sudova, i pojačan nadzor od strane javnog tužilaštva nad obrazloženjima za odbacivanje krivičnih prijava za korupciju, kao i u slučajevima predugih istraga o korupciji, u cilju jačanja poverenja javnosti i podsticanja odgovornosti među službenicima za sprovođenje zakona.

2. Javne nabavke su i dalje u visokom riziku od korupcije, posebno u onim slučajevima i situacijama koje su izuzete od primene Zakona o javnim nabavkama.
Kao probleme u ovoj oblasti, u izveštaju se navode i način propisivanja konkursne dokumentacije koja favorizuje određene ponuđače, nepravilnosti u tenderskim procedurama i brzina sprovođenja procesa, što sve zajedno predstavlja rizike po konkurentnost i transparentnost.

3. Stanje u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja se pogoršalo u poslednjih 10 godina.
Izveštajem se kao problem posebno ističe da se novinari suočavaju sa konstantnim odbijanjem institucija da dostave informacije od javnog značaja. Takođe, kao problem se navodi nemogućnost sprovođenja Poverenikovih rešenja u ovoj oblasti.

4. Bezbednost novinara je takođe istaknuta kao problem, a posebno je naglašen problem povećanja pravnih postupaka protiv novinara kao vid pritisaka.

5. Učešće javnosti u procesima donošenja odluka nije na zadovoljavajućem nivou. Istaknuta je potreba za unapređenjem sprovođenja procesa javnih konsultacija.
U izveštaju je navedeno da su javne konsultacije sprovedene samo za 36% nacrta zakona i podzakonskih akata za koje su javne konsultacije bile obavezne.

6. Narodna Skupština ne sprovodi u dovoljnoj meri svoje nadležnosti.
Istaknuta su ograničenja Narodne skupštine kada je reč o efikasnosti, autonomiji, transparentnosti, donošenju zakona i nadzoru nad izvršnom ogranom vlasti.

7. Potreba za unapređenjem položaja civilnog društva.
U izveštaju se navodi  da je neophodno unapređenje okruženja za osnivanje, rad i finansiranje civilnog sektora u Srbiji.

Izveštaj Evropske komisije o vladavini prava u Srbiji jasno ukazuje na brojne sistemske probleme koji su ukorenjeni u pravosudnom sistemu i institucionalnim praksama. Važno je naglasiti da je ovo prvi izveštaj Evropske komisije, u ovoj oblasti, u koji su uključene četiri države Zapadnog Balkana, kandidati za članstvo u Evropskoj uniji- Srbija, Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija. Kako se navodi, uključivanje država kandidata u Izveštaj o vladavini prava treba da podrži napore ovih zemalja u sprovođenju reformi,pruži podršku vlastima da ostvare dalji napredak u procesu pristupanja, kao i da buduće države članice pripremi za nastavak rada na vladavini prava.[1]

Izveštaji Evropske komisije, ali drugih međunarodnih institucija i predstavnika civilnog sektora treba da predstavljaju važan signal za vlast i društvo u celini o potrebi za promišljenim i sveobuhvatnim pristupom reformama koje će omogućiti jačanje institucija i vladavine prava u Srbiji.

Izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji dostupan je na engleskom jeziku putem sledećeg linka: https://commission.europa.eu/document/download/862952fa-6e79-44c4-b629-174a441e3d2e_en?filename=62_1_58091_coun_chap_serbia_sb.pdf
 
Celokupan izveštaj o stanju vladavine prava za sve zemlje članice Evropske unije, na engleskom jeziku dostupan je na sledećem linku: https://commission.europa.eu/publications/2024-rule-law-report-communication-and-country-chapters_en
 
 
[1] EU u Srbiji, Izveštaj o vladavini prava za 2024. godinu: sa 5. izdanjem EU je bolje opremljena da se suoči sa izazovima u vladavini prava, https://europa.rs/izvestaj-o-vladavini-prava-za-2024-godinu-sa-5-izdanjem-eu-je-bolje-opremljena-da-se-suoci-sa-izazovima-u-vladavini-prava/

Kategorije

Partneri SrbijaVesti