Partneri Srbija

Novi Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja; propuštena prilika da se značajnije unapredi javnost rada javnih institucija

05.11.2021.

Povodom usvajanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u Narodnoj skupštini Republike Srbije 3. novembra, Partneri Srbija ukazuju da će novi zakon doneti ograničene i nedovoljne pomake u transparentnosti rada javnih institucija.
 
Nacrt donosi neka dobra rešenja, poput uvođenja novih obveznika Zakona, proširenih ovlašćenja Poverenika u situacijama kada institucije ignorišu zahteve za dostavljanje informacija od javnog značaja. Takođe, Zakon ne sadrži ranije predložena rešenja koja su pretila da ograniče mogućnost javnosti da kontroliše rad kompanija u javnom vlasništvu i koja su predviđala dodatne osnove za ograničenje pristupa informacijama, pa se može reći da je usvojeni tekst Zakona bolji od onog koji je ranije predlagan.
 
Međutim, novi Zakon ne sadrži nove odgovore odnosno nova rešenja za višegodišnje probleme u ostvarenju prava građana na pristup informacijama. Pre svega, nisu adekvatno rešeni problemi neefikasnosti nadzora, blage kaznene politike, nemogućnosti  da se institucije primoraju da dostave informacije koje nezakonito skrivaju. Stoga, možemo očekivati da se isti problemi dešavaju i tokom primene novog Zakona.
 
Na početku procesa izmena Zakona, pre gotovo pet godina, civilni sektor je ambiciozno pristupio procesu, trudeći se da nametne neka progresivna rešenja koja bi doprinela da građani više znaju o tome kako institucije troše javni novac i upravljaju javnim resursima i ovlašćenjima. Međutim, zbog loših rešenja u ranijim nacrtima zakona, ovaj proces se pretvorio u odbranu dostignutih prava. Upravo iz tog razloga, konstatujemo da višegodišnji, iscrpljujući proces izmene ovog zakona predstavlja propuštenu priliku da se suštinski unapredi ključni propis koji uređuje javnost u radu institucija.



Ovaj tekst izrađen je uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Partnera Srbija i ne može se, ni pod kojim uslovima, smatrati odrazom stavova Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

 

Kategorije

Vladavina pravaDobro upravljanjeVesti