Partneri Srbija

Otvorenost institucija u regionu

30.09.2022.

 
Šestu godinu zaredom, nevladine organizacije sa Zapadnog Balkana – Centar za demokratsku tranziciju (Crna Gora), udruženje građana „Zašto ne?“ (Bosna i Hercegovina), Metamorfosis fondacija (Severna Makedonija) i Partneri za demokratske promene Srbija (Srbija), analizirale su, kroz regionalni indeks otvorenosti, koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti bile otvorene prema građanima tokom 2021. godine.

Rezultati ovogodišnjeg monitoringa pokazuju da je Srbija, sa 26,74% ispunjenih svih posmatranih indikatora, na 3. mestu po otvorenosti institucija među četiri analizirane države regiona. Na začelju ove liste je Bosna i Hercegovina sa 21,31% ispunjenosti indikatora, dok je Crna Gora druga, a najbolje rangirana kada je otvorenost u pitanju je Severna Makedonija sa 33,14% ispunjenosti svih kriterijuma.

Istraživanjem su analizirana 4 principa otvorenosti – transparentnost, pristupačnost, integritet i učinkovitost. Princip transparentnosti podrazumeva da su organizacione informacije, budžet i postupak javnih nabavki javno dostupni i objavljeni na internet stranici institucije. Pristupačnost se odnosi na obezbeđivanje i poštovanje procedura za pristup informacijama od javnog značaja, te poboljšanje dostupnosti informacija kroz mehanizam javnih rasprava i jačanje interakcije sa građanima. Integritet obuhvata dostupnost mehanizama za prevenciju korupcije, dok se učinkovitost odnosi na spremnost institucija da uče iz tekućih procesa i unapređuju ih kroz uspostavljene sisteme za nadgledanje, vrednovanje i učenje.

U Srbiji je monitoring sproveden na uzorku koji čine Narodna skupština, Vlada, pokrajinska Skupština i Vlada, sva ministarstva (njih 21), i 44 nasumično odabrana organa uprave.

Na veb-stranici: Otvorenost institucija u regionu možete pogledati rezultate monitoringa za svaku instituciju pojedinačno: https://otvoreneinstitucije.cdtmn.org/index.php#headerwrap

Na našem sajtu možete pristupiti i detaljnoj analizi Otvorenost izvršne vlasti u Srbiji i regionu i Otvorenost parlamenta u Srbiji i regionu.

Kategorije

Partneri SrbijaVesti