Partneri Srbija

Da li je dobro govoriti ono što misliš?

17.04.2019.


U okviru projekta Budućnost slobode informacija u Srbiji, Partneri Srbija su, u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, 11. aprila 2019. godine održali debatu pod nazivom „Da li je dobro govoriti ono što misliš?“.

U debati su učestvovali studenti i studentkinje tekuće 26. generacije obrazovnog programa Studije budućnosti.

Debatu su otvorile Danijela Grubnić, koordinatorka obrazovnih programa Beogradske otvorene škole, i Kristina Kalajdžić, istraživačica u Partnerima Srbija, osvrnuvši se na dosadašnju saradnju dve organizacije i predstavivši prisutnima projekat i njegov značaj.

Potom su se učesnicima obratili uvodničari – Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, i Marko Šelić, pisac i muzičar, osvrnuvši se na značaj kritičkog razmišljanja i argumentovane debate. Oni su izložili polazne osnove za dalju debatu sa studentima koji su nakon toga bili podeljeni u četiri tima, po Vestminsterskom modelu debatovanja (prva Vlada – prva opozicija – druga Vlada – druga opozicija), koji su potom imali vremena da zajedno sa uvodničarima osmisle svoje argumente. Zadatak Vlade bio je da predstavi važnost iskazivanja svojih stavova, dok je zadatak opozicije bio da predstavi zašto je nekada bolje zadržati mišljenje za sebe.

U glavnom delu debate studenti su predstavili svoje stavove na zadatu temu. Uvodničari su potom izneli komentare i zaključke u vezi sa tokom same debate i argumentacije timova, a potom je usledilo proglašenje pobedničkog tima, koji je od Partnera Srbija dobio simboličan poklon. Pored Danijele Grubnić, sudijski tim činili su i Uroš Mišljenović, rukovodilac programa u Partnerima Srbija, i Jelena Babić, programska menadžerka BOŠ-a. Regularnost i poštovanje pravila debate ispratila je Evica Kuč, menadžerka za komunikacije i razvoj BOŠ-a.

Nakon proglašenja pobedničkog tima, učesnici, organizatori i uvodničari su sumirali utiske sa debate.


Debata je doprinela boljem razumevanju važnih društvenih vrednosti: demokratije, vladavine prava, odgovornosti i slobode govora i podstakla je studente da iskažu svoje stavove na pomenutu temu i učestvuju u aktivnostima i inicijativama koje se bave zaštitom i odbranom navedenih vrednosti u lokalnim zajednicama.

Ova debata prva je u nizu, od ukupno šest, koliko je predviđeno projektom Budućnost slobode informacija u Srbiji, koji Partneri Srbija sprovode u saradnji sa Biroom za društvena istraživanja (BIRODI) i Pravnim skenerom, uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Kategorije

IzdvajamoDobro upravljanjeBudućnost slobode informacija u SrbijiVesti