Partneri Srbija

Studenti debatovali o transparentnosti, odgovornosti i korupciji

24.05.2019.


U okviru projekta Budućnost slobode informacija u Srbiji, 21. i 22. maja održane su dve debate za studente u Novom Sadu i Nišu. Studenti prava i novinarstva u Novom Sadu debatovali su o transparetnosti u radu pravosudnih organa i granicama privatnosti u medijskom izveštavanju. dok, su studenti prava i novinarstva u Nišu debatovali o tome kako u kontekstu korupcije treba tretirati poklone zahvalnosti medicinskom osoblju.


U debatama su učestvovali studenti Fakulteta dr Lazar Vrkatić i Filozofskog fakulteta iz Novog Sada, i Pravnog fakulteta i Filozofskog fakulteta u Nišu.


Cilj ovog ciklusa debata, koji Partneri Srbija sprovode od početka godine, je da doprinesu boljem razumevanju važnih društvenih vrednosti: demokratije, vladavine prava, odgovornosti i slobode govora. Takođe, svrha debata je podsticanje studenata da iskažu svoje stavove na odabranu temu i učestvuju u aktivnostima i inicijativama koje se bave zaštitom i odbranom navedenih vrednosti u lokalnim zajednicama.

Debate su deo projekta Budućnost slobode informacija u Srbiji koji Partneri Srbija sprovode u saradnji sa Biroom za društvena istraživanja (BIRODI) i Pravnim skenerom, a uz finansijsku podršku Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Projekat ima za cilj aktivno uključivanje organizacija civilnog društva i mladih (prvenstveno studenata) da brane pravo javnosti da zna, kako bi se osigurala primena standarda transparentnosti i odgovornosti u Srbiji. Pored toga, kroz jačanje mehanizama za učešće građana i slobodno medijsko izveštavanje, Projekat promoviše i podržava vladavinu prava, prvenstveno u kontekstu evropskih integracija, čime doprinosi procesu reforme i celokupnom procesu demokratizacije društva.

U nastavku projekta biće organizovane još tri debate za studente i mlade.



Kategorije

IzdvajamoDobro upravljanjeBudućnost slobode informacija u SrbijiVesti