Partneri Srbija

Novi i stari problemi novog Poverenika

19.09.2019.


Partneri Srbija analizirali su rad institucije Poverenika u periodu od 22. decembra 2018. do 6. avgusta 2019, kako bi se utvrdilo da li je prestanak mandata prethodnog poverenika uticao na dostignuti nivo nezavisnosti u radu ove institucije. Cilj analize bio je da se utvrdi da li je došlo do promena u radu institucije u odnosu na period pre isteka mandata povereniku i da li je služba Poverenika zadržala nezavisnost u svom radu.

Analiza rada Poverenika obuhvatala je sledeće:

  • Rad Poverenika prilikom primene propisa u oblasti slobodnog pristupa informacijama (postupanje po žalbama, obraćanje institucijama, učešće u izradi propisa i nastupi u javnosti)
  • Rad Poverenika prilikom primene propisa u oblasti zaštite podataka o ličnosti (pokretanje nadzora nad primenom Zakona, učešće u izradi propisa i nastupi u javnosti)
  • Rad Poverenika u okviru priprema za početak primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (unutrašnji kapaciteti Poverenika, izrada akata, davanje mišljenja i druge vrste pomoći institucijama i drugim obveznicima da usklade svoje poslovanje sa novim Zakonom)

Kategorije

IzdvajamoDobro upravljanjeBudućnost slobode informacija u SrbijiOdbrana prava na pristup informacijamaVesti