Partneri Srbija

Povučen sporni Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima – prilika za javnu debatu o upotrebni pametnog video nadzora u javnom prostoru

23.09.2021.

BEOGRAD, 23.09.2021 – Organizacija Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija) pozdravlja povlačenje iz procedure spornog Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima kojim je, između ostalog, predlagano uvođenje sistemskog nadzora građana Srbije upotrebom tehnologije za automatsko prepoznavanje lica.
 
Partneri Srbija, zajedno sa drugim organizacijama civilnog društva, medijskih i strukovnih udruženja, uzeli su učešće u javnoj raspravi o Nacrtu zakona, i ukazali na opasnosti koje jedan ovakav sistem može doneti po prava i slobode svih građana. U pisanim predlozima za unapređenje Nacrta, Partneri Srbija ukazali su i na procesne nedostatke u izradi ovog dokumenta, poput izostanka sprovođenja procene uticaja na zaštitu podataka, te polaznih osnova za javnu raspravu, u skladu sa Zakonom o planskom sistemu.
 
Kako su dosadašnje aktivnosti u nabavkama i postavljanju kamera za tzv. pametni video nadzor sprovođenje netransparento, ali i bez adekvatnog pravnog osnova, pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova da ukloni sporne kamere koje su već postavljene na ulicama Beograda. Takođe, apelujemo na donosioce odluka i nezavisne organe da razmotre stavljanje moratorijuma na korišćenje pametnog video nadzora u javnim prostorima, pre nego što se jasnije može utvrditi njena efikasnost i uticaj na prava građana. Konačno, pozivamo sve zainteresovane institucije, organizacije i pojedince da se aktivno uključe u širu društvenu debatu o upotrebi veštačke inteligencije u različitim društvenim sferama, imajući u vidu moguće posledice koje to može imati na celokupnu zajednicu.



Kategorije

Dobro upravljanjePartneri SrbijaVestiSačuvaj privatnost – odupri se pritisku