Partneri Srbija

Civilno društvo predlaže da Nevena Ružić rukovodi institucijom Poverenika

26.06.2019.


Posle višemesečne kampanje u kojoj je učestvovalo više od 90 organizacija civilnog društva okupljenih oko inicijative „Srbija do informacija“ predsednik Odbora za kulturu i informisanje je u petak, 14. juna, uputio poziv poslaničkim grupama da dostave imena kandidata za novog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

I pored problematičnih uslova koje kandidat treba da ispuni i jako kratkog roka za prijave (sedam dana od prijema poziva, zapravo pet radnih dana), duboko verujemo da civilno društvo treba da stane iza onog kandidata koji ispunjava osnovne kriterijume koji garantuju da će obavljati dužnosti Poverenika odgovorno i savesno, u skladu sa zakonom i dobrom demokratskom praksom, nezavisno od različitih uticaja.

”Za Poverenika se bira lice s priznatim ugledom i stručnošću u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava” (Čl.30, st.2 Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja.

Imajući sve ovo u vidu, smatramo da je Nevena Ružić, pomoćnica generalnog sekretara koja rukovodi Sektorom za harmonizaciju u Službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, idealna kandidatkinja koja ispunjava sve gore navedene kriterijume, kao i uslove i kriterijume predviđene zakonom. Nevena Ružić je od 2009. godine u Službi Poverenika, predanost i posvećenost je pokazala kroz redovnu komunikaciju sa organizacijama civilnog društva i stalno profesionalno usavršavanje. Izabrana je 2012. godine za članicu Biroa Savetodavnog komiteta Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka Saveta Evrope, a u periodu od 2014. do 2016. godine je bila i zamenica predsednika Savetodavnog komiteta. Od 2017. godine je članica radnog tela Međunarodne konfencije poverenika za informacije kojim predsedava Poverenik za informacije Velike Britanije. U periodu od aprila do juna 2014. godine sticala je iskustvo radeći u Agenciji za zaštitu podataka o ličnosti Kraljevine Holandije.

Prikupljena podrška preko 70 organizacija civilnog društva prosleđena je poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije, sa incijativom da Nevenu Ružić i zvanično kandiduju za novog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.


Kategorije

IzdvajamoDobro upravljanjeBudućnost slobode informacija u SrbijiOdbrana prava na pristup informacijamaVesti