Partneri Srbija

Odlaganje primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

05.08.2019.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Odlaganje primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Novi Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović zatražio je pismom predsednici Skupštine odlaganje primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Podsećamo da novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, čija primena bi trebalo da počne 21. avgusta 2019, usklađuje pravni okvir RS sa Opštom uredbom EU o zaštiti podataka (GDPR), a ujedno je i preduslov da subjekti iz Srbije budu tretirani kao pouzdani partneri kompanijama iz EU u pogledu zaštite podataka klijenata, korisnika, saradnika; propisuje niz novih obaveza za subjekte koji rukuju podacima, pre svega u pogledu dokumentovanja radnji obrade podataka i mera zaštite podataka o ličnosti; predviđa novi set prava građana po osnovu zaštite ličnih podataka te propisuje strože kazne za nezakonito postupanje podacima (od 50.000 do 2.000.000 RSD).

Sa druge strane, tekst Zakona sadrži i niz nejasnoća i manjkavosti, zbog čega je organizacija Partneri Srbija podnela Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti člana 40 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (ZZPL). Inicijativom se predlaže Ustavnom sudu da utvrdi da se prava građana na zaštitu podataka o ličnosti mogu ograničiti isključivo na osnovu zakona. S obzirom na aktuelno rešenje Zakona, trenutno postoji opasnost da organi vlasti ili privatne kompanije koje rukuju podacima o ličnosti mogu ograničiti prava građana bez izričitog zakonskog ovlašćenja i po sopstvenom nahođenju.

Organizacija Partneri Srbija smatra da inicijativa Poverenika za odlaganjem primene Zakona može biti svrsishodna jedino ukoliko se u narednim mesecim ulože dodatni napori i resursi za pripremu širokog kruga subjekata za primenu novog Zakona, a pre svega ukoliko dođe do povećanja broja zaposlenih i unapređenja kapaciteta institucije Poverenika za primenu nadležnosti propisanih novim Zakonom, te sprovođenja sveobuhvatne kampanje ka obveznicima Zakona i građanima o njihovim pravima i obavezama koje novi Zakon predviđa. Takođe, dodatni vremenski period treba iskoristiti za ispravljanje pomenutih nedostataka Zakona, kroz njegove izmene i dopune.

Organizacija Partneri Srbija, takođe, ukazuje na to da bi odlaganje početka primene novog Zakona moglo negativno da se odrazi na spremnost dela obveznika Zakona da svoje poslovanje prilagodi novim obavezama. Stoga je, za slučaj odlaganja početka primene Zakona, potrebno poslati jasnu poruku o neophodnosti unapređenja standarda i poslovnih praksi koje se zasnivaju na korišćenju ličnih podataka građana, kako u javnom tako i privatnom sektoru.

Kategorije

IzdvajamoPrivatnostOdbrana prava na pristup informacijamaPartneri SrbijaVesti