Studentske priče


Pravilnikom protiv seksualnog uznemiravanja na Beogradskom univerzitetu

Pravilnikom protiv seksualnog uznemiravanja na Beogradskom univerzitetu

07.06.2022.

Tema seksualnog uznemiravanja i nasilja nad ženama dospela je u žižu javnosti nakon što su pojedine glumice i javne ličnosti progovorile i priznale da su bile žrtve, da bi nakon toga brojne žene pod haštagom #NisamPrijavila na društvenim mrežama govorile o svojim iskustvima i objašnjavale da su se sa tim suočavale kako u kući, na ulici, na poslu, tako i u obrazovanim ustanovama. Beogradski univerzitet doneo je nedavno Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja, ali su mnogi studenti o njemu neinformisani.

Saznajte više
Prostitucija u Srbiji

Prostitucija u Srbiji

07.06.2022.

Pojam prostitucije, i danas, u savremenom društvu izaziva brojne kontraverze. Gledano kroz prizmu većine medija u Srbiji reklo bi se da je u našem društvu najzastupljenija elitna prostitucija koja podrazumijeva visoke prihode i klijente koji dolaze iz sfere javnog, najčešće etsradnog života. Ipak ukoliko u obzir uzmemo cjelokupan društveni kontekst nije teško uočiti da se prostitucija kod nas većinski odvija na (mnogo nižem?) uličnom nivou. Prema podacima istraživanja koje je 2004. godine sprovedeno u devet zemalja, na pet kontinenata, 9 od 10 osoba u prostituciji su žene, a kao glavni razlog ulaska u prostituciju u čak 75% slučajeva navodi se siromaštvo. Jedna od autorki istraživanja „U ime (muškog) naroda“, koje govori o prostituciji u Srbiji, Hristina Cvetičanin Knežević ističe sličnu situaciju i kod nas.

Saznajte više
Arheološko nalazište „Latifka“ - putem preorane istorije

Arheološko nalazište „Latifka“ - putem preorane istorije

07.06.2022.

U ataru sela Đelinci, na samo 3 km od Vranjske Banje, u blizini železničke stanice, nalazi se arheološki lokalitet „Latifka“, sa čijeg je područja, 2013. godine, prilikom izgradnje auto-puta E75, eksploatisano zemljište. Na taj način je zauvek zbrisan deo kulturno-istorijskog nasleđa naše zemlje.

Saznajte više
Javni toaleti u Beogradu: Preko potrebni, a malobrojni objekti

Javni toaleti u Beogradu: Preko potrebni, a malobrojni objekti

07.06.2022.

Dok u Japanu neretko javni toaleti umesto zidova imaju staklo koje otkriva sadržaj prostorije, koje potamni kada je neko u njemu, više od devet hiljada kilometara zapadnije, građani Beograda takođe imaju mogućnost da vide unutrašnjost susedne kabine - kroz rupe u pregradnim zidovima kabina javnih toaleta. U stanje u kakvom se nalaze javni toaleti u prestonici građani mogu da se uvere svakodnevno – od nedostatka sapuna, preko vidnih oštećenja i nefunkcionalnih rešenja koji toalete u pojedinim slučajevima čine beskorisnim, do toga da u većini opština oni uopšte ne postoje. I dok je kroz filmove, muziku i umetnost uopšte uveden pojam „higijeničarke“ koja na ulazima u ove, preko potrebne „odaje“ naplaćuje ulaz, Beograd se u realnosti odlučio za varijantu bez “dva dinara”.

Saznajte više
OREZIVANJE GLAVE DRVETA – SPAS ILI PUT KA UNIŠTENJU?

OREZIVANJE GLAVE DRVETA – SPAS ILI PUT KA UNIŠTENJU?

06.06.2022.

Na ulicama Beograda, ali i drugih gradova u Srbiji, sve češće se mogu videti drvoredi koji su orezani tako da su praktično ostali bez krošnje. Reč o takozvanoj toping metodi koja podrazumeva odsecanje čitave krošnje stabla, zbog čega dobija naziv orezivanje „u glavu“ ili prevršavanje. I dok brojni stručnjaci kažu da ona dovodi do slabljenja i sušenja drveća, iz beogradskog JKP „Zelenila“ objašnjavaju da je, kada redovno orezivanje više ne rešava problem preraslog stabla, orezivanje prevršavanjem jedini način da se u urbanoj sredini sačuva stablo.

Saznajte više